Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flere og flere danskere låner penge

Artiklen er leveret af

Det er mere populært end nogensinde at låne penge, og internettet vælter med forskellige udbydere og lånetyper. Markedet er stort – men hvorfor? Og hvad bliver pengene egentlig brugt på? Læs med her og lær mere om markedet, og find ud af om du selv skal have et lån.

Vild vækst i kviklån

Aldrig har det været nemmere at låne penge. Et enkelt klik på computeren og du har penge på kontoen til ferie, forbrug, en ny bil eller alt muligt andet. I 2018 blev der 358.000 gange udstedt et kviklån til en dansk forbruger – hvilket var en stigning på 78% i forhold til 2017. I kroner og ører havde kviklånsselskaberne i alt lånt danskerne 822 millioner kroner.

Den høje stigning i optagelse af kviklån må betyde, at markedet for kviklån aldrig har været større end nu. Men hvorfor ligger landet sådan? Banker og andre finansieringskanaler har i højere grad lukket kassen i for almindelige danskere og gjort det meget sværere at låne penge i banken. Så nu må danskerne i stedet gå til kviklånsselskaberne, der ikke har lige så strenge krav, for at få lov til at låne penge.

Hvad låner danskerne penge til

Det er vidt forskelligt hvor mange penge danskerne låner, og også hvad de låner penge til. En række af de mest gængse årsager til at optage lån, er regninger eller gæld, billån, bolig og rejse. Men der bliver også lånt penge til shopping og operationer – blandt andet kosmetiske operationer, som man kan få udført hos rhinoklinikken.dk, der blandt andet udfører operationer mod snorken.

Ifølge undersøgelser er der sammenhæng mellem danskernes indkomst, alder, bopæl og låneadfærd. De yngste låntagere låner hovedsageligt penge til shopping eller rejser, hvor de ældre låntagere låner penge til renovering af bolig eller ny bil. Samtidig er der store regionale forskelle på, hvad man låner penge til. F.eks. viser det sig, at hver femte jyde og fynbo låner penge til enten bil, motorcykel eller båd – hvilket er over dobbelt så mange som i hovedstadsområdet. Dette kan dog forklares ved, at jydernes kørselsbehov ofte vil være større, end i storbyerne. I hovedstaden lånes der flest penge til rejser og renoveringer.

Skal du låne penge?

På trods af, at man ofte får at vide at man skal lade vær med at låne penge, har det også sine fordele at låne. Især for den yngre målgruppe. Deres låneadfærd etableres nemlig i ungdomsårene, hvilket gør dem klædt på til at bevæge sig ud på og gennemskue de forskellige låneaftaler når de bliver ældre, og f.eks. skal låne til drømmeboligen eller den første bil. Har man ikke den rette finansielle forståelse tidligt, kan man hurtigt komme til at optage unødige og dyre lån, som ikke kan betales tilbage.

Skal du låne penge er der mange måder at gøre det på. For at nævne et par stykker, kan du både optage et kviklån, et realkreditlån, et forbrugslån, et banklån eller et SU-lån, hvis du er studerende. Før du vælger låntype, skal du gøre noget forarbejde, så du er sikker på at vælge det rigtige lån til dine behov. På låneportalen Tempest.dk, kan du finde information og vejledning og læse en masse guides til en række forskellige lån.