Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bliv klogere på aktiemarkedet

De fleste mennesker har hørt begrebet aktier, og har i den forbindelse en forestilling om hvad disse er og hvad de kan. Men forestillingerne stemmer ikke altid overens med virkeligheden, og vil man forstå principperne bag til fulde, så kan det kræve lidt baggrundsviden og generel information. For hvad er aktier egentlig? Og hvordan kan de give et udbytte?

Artiklen er leveret af


Hvordan fungerer aktier?

Skal man forklare hele systemet bag aktien til en nybegynder, så er det væsentlig at klargøre at aktien i sin grundform er et værdipapir.

Med dette værdipapir kan man vise at man som investor har en vis ejerandel i et selskab. Med en aktie køber man sig ganske enkelt ind i et selskab eller en virksomhed, og står dermed som en slags medejer i foretagendet.

Som medejer har du således også retten til at profitere på eventuelle overskud i selskabet, men på samme måde kan du også lide tab, når virksomheden eller selskabet gennemgår underskud.

Værdien på aktier sættes ud fra en række forskellige variabler såsom virksomhedens regnskab, fremtidige indtjening og generelle vækst og rente. I den forbindelse kan man sige at aktien således bliver en form for investering, som man kan spekulere i og købe og sælge, når der er bedst mulige vilkår for fortjeneste.

Aktien som investering

Mange mennesker er bevidste om at aktierne ikke blot bruges til at have et medejerskab i en given virksomhed, men at de handles med den forhåbning om at de kan give afkast.

Aktien er således ikke blot et værdipapir der beviser et medejerskab, det er også i høj grad en måde hvorpå man kan generere økonomisk fortjeneste.

Hvordan man vælger at anskue investering og de muligheder der følger med, kan variere fra person til person og fra behov til behov, men man kan generelt påstå at det til enhver tid handler om at købe klogt, så man enten kan sælge med profit eller få et plausibelt udbytte på grund af det pågældende selskabs overskud.

Udbytteaktier er netop betegnelsen for de aktier, som man som investor kan få et udbytte af, hvis den pågældende virksomhed sidder med et overskud. Da man i princippet er medejer af selskabet, så har man også ret til at nyde godt af økonomisk medgang og overskud i kassen.

Er man nybegynder indenfor aktie-verdenen og investering, så kan det være særdeles svært at navigere i hvilke selskaber man bør investere i, hvilket udbytte man kan forvente og hvordan fremtiden ser ud for selskabet. Inden man hovedløst smider sine penge i en hvilken som helst investering kan det være en fordel hvis man kigger på ting såsom en virksomheds udbytteafkast, regnskab og generelle udsigter til vækst. På den måde kan man, til en vis grad, sikre sig imod større tab eller pludselige underskud.

Vælg aktier med hjertet

Selvom at aktien er et værdipapir som belyser at man er aktionær i en virksomhed, og selv at den ofte bruges i forbindelse med håbet om afkast, så kan man faktisk vælge aktier ud fra ideologiske eller politiske overbevisninger.

Som bekendt findes der et vælg af virksomheder på verdensplan, der beskæftiger sig med en bred vifte af produktioner. Mens nogle måske ikke er de mest bæredygtige eller humane, så er der faktisk andre der arbejder for en bedre verden.

Er man for eksempel en miljøbevidst borger med et højt fokus på bæredygtighed, så vil det ofte give større personligt velbehag at investere sine penge i en virksomhed der arbejder med solceller, nedbrydelige materialer eller genanvendelig emballage. Ved at opkøbe aktier hos virksomheder, som beskæftiger sig med områder der matcher ens ideologiske overbevisninger, kan man både bidrage til en positiv udvikling i samfundet samtidig med at man kan høste økonomiske overskud på den gode sag.

Andre typer af investering

Selvom at aktieinvestering er en af de mest velkendte og udbredte former for investering, så findes der også andre måder hvorpå man kan generere afkast ved hjælp af finansiel investering.

Et af disse må siges at være ejendomsinvestering, som til forskel fra aktierne ofte kræver en vis startkapital. Ejendomsinvestering består generelt af opkøb af ejendomme med henblik på enten at sælge eller udleje. Det betyder at man ved opstart må stille med den sum penge det kræver at købe den pågældende ejendom.

En anden type af investering, som især har fået stor synlighed og interesse de seneste år, er de famøse kryptovalutaer. Disse minder, i deres grundform, meget om aktierne, men er trods det forskellige i struktur og handelsproces.

Hvad man vælger at investere i, kan afhænge af mange ting, men fælles for dem alle er at det er en stor fordel af kende til dynamikkerne på markedet og de aktuelle tendenser inden man skyder en betydelig sum penge efter en aktie, en ejendom eller en digital valuta.