Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Husk at skifte til sommerdæk

Artiklen er leveret af

Nu er foråret over os. Solen varmer og bøgens blade står lysegrønne og smukke mod den blå himmel. Med andre ord, det er tid til at skifte dine vinterdæk ud med sommerdæk. Når temperaturen, når op på 7 grader – også om natten – er det bedst at køre med sommerdæk. Det er din sikkerhed der står på spil, så det er en god ide at få skiftet i tide.

Temperaturen betyder noget

Når det drejer sig om skift af dæk i forhold til årstiden betyder det meget, hvordan temperaturerne er. Vinterdækkene er til de kolde veje, hvor der er risiko for is og sne og sommerdækkene er til den varme årstid, hvor vejbanen, ikke bliver kold. Dækproducenterne har udviklet dækkene specifikt til den kolde og varme årstid. Dækkene er lavet af forskellige gummityper alt efter, om de er vinter- eller sommerdæk.

Gummitypen har betydning

På de kolde vejbaner i årets kolde måneder er der brug for et dæk, der bevarer sin elasticitet og dermed sin blødhed selv ved meget lave temperaturer. Hvis den gummi, der er brugt til vinterdækket ikke stadig er blød og fleksibel, når det er frostgrader, kan dækket ikke få et ordentligt vejgreb. Dækket vil lettere glide hen over vejens belægning og er der oven i købet sne eller slud på vejbanen, kan det i værste fald slet ikke bremse. Derfor er vinterdæk lavet af den meget blødere gummitype end sommerdæk.

Vinterdæk er no go om sommeren

Men, spørger du måske, hvorfor kan jeg så ikke bare køre med vinterdæk hele året? Det kan du ikke for ligesom det er godt med den bløde gummi på kolde veje er det godt med sommerdækkenes hårde gummi på sommerens varme veje. Den bløde gummi som vinterdækkene er fremstillet af bliver alt for blød og ustabil i varmen. Bilens køreegenskaber formindskes, når dækkene er for bløde. Samtidigt slides meget bløde dæk også hurtigere. Derfor er det ikke en god ide at køre med vinterdæk hele året.

Øg din sikkerhed

Om sommeren skal du altså sørge for at køre med sommerdæk som bevarer deres hårdhed selv ved høje temperaturer. Og det er som sagt allerede, når døgntemperaturen når 7 grader, at du skal skifte til sommerdæk. På den måde sørger du for, at din bil har de bedste køreegenskaber og du er bedst muligt sikret, når du kører ud i det danske forår og den skønne varme sommer.

Tjek lige dækkets mønsterdybde

Når du skifter dæk er det vigtigt, at du tjekker om dækkets mønster har en sikker dybde. Der er uenighed i forhold ti,l hvor langt ned det er sikkert at slide dækmønsteret. Myndighederne har sat en grænse på 1,6 millimeter, men FDM anbefaler på det kraftigste, at man ikke kører på dæk, der har en mønsterdybde på under 3 millimeter. Et helt nyt dæk har en mønsterdybde på 8 eller 9 millimeter, så der er noget af en forskel ned til de 1,6 millimeter, som det er lovligt at køre med ifølge færdselsloven. Hvis du vil køre sikkert, så følg FDMs anbefalinger på de minimum 3 millimeters dybde. 

Mål dækmønsteret ved skift

Det er en rigtig god ide at tjekke dækkene efter, når man skifter dem. Så du ved, at de er klar til næste gang. Der er ikke noget mere irriterende end at finde ud af, at mønsterdybden ikke er sikker nok på de dæk, du skal til sætte på bilen - når du vel at mærke har taget de andre dæk af bilen. Så gør det til en regel, at du tjekker de dæk du tager af bilen, før du gemmer dem væk i skuret. 

Reglerne i landene omkring Danmark

I Danmark har vi valgt ikke at have lovkrav om vinterdæk, men sådan er det bestemt ikke i vores nærmeste nabolande. 

Sverige har lovkrav om vinterdæk i perioden december til marts. Der skal være min. 3 mm dækmønster tilbage.

Norge har ingen regler for vinterdæk, helt som i Danmark. Dog skal der være min. 3 mm dækmønster, hvis du vælger at køre med sommerdæk hele året.

Tyskland har huskereglen fra O til O, Oktober til Ostern (Påske), det er huskereglen. Lovgivningen siger vinterdæk i snefører, du kan med andre ord godt køre med sommerdæk, bare der ikke er sne.

Østrig har samme type lovgivning. Sne, slud eller is og der skal være vinterdæk på, dog kun i perioden 1 november til 15 april.
Kommer der frost i slutningen af april, får man altså ikke en bøde for at have sommerdæk monteret.

Schweiz har ingen lovkrav om vinterdæk, kommer du i problemer fordi du kører med sommerdæk, kan det dog give bøde.

Frankrig har ingen lovkrav, dog skal der være min. 3,5 mm mønster.

Italien har som udgangspunkt ikke et krav om vinterdæk, dog er der bestemte områder som vil skilte med det, hvis det er nødvendigt i perioder.
Det vil derfor være en god ide, at sørge for montering før ferien eller indkøb af snekæder som også er gyldige i brug.
Et enkelt område kræver altid vinterdæk om vinteren (15 oktober – 15 april) og det er i Aostadalen.