Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Automatisk prisberegning af malerarbejde: Den nye norm?

Artiklen er leveret af

Det kan altid betale sig at få en professionel til at gøre arbejdet. Men i mange år var det op til den enkelte professionelle at sætte sin pris. Når det eksempelvis kom til malerarbejde, ville du for eksempel få en maler ud til dit hjem, så han kunne se arbejdet an og snakke farvevalg og proces. Derefter ville han give en vejledende pris, som du så kunne acceptere eller ej. Selvfølgelig kunne prisen så ændre sig, da den kun var vejledende. Sådan ser det til dels stadig ud i dag, men mange malere har valgt en ny løsning.

Ved at vælge en maler, som har en automatisk prisberegner, kan du langt nemmere få klar besked om præcis, hvad du betaler for – og hvilken kvalitet du får. Helt kort og godt er en prisberegner ganske enkelt en lille algoritme på malerens hjemmeside, hvor du kan indtaste, hvor mange kvadratmeter du vil have malet. Derefter får du en færdig pris. En prisberegner er noget, som indtil flere malere og malerfirmaer har adopteret inden for de sidste par år, men hvor brugbare er de egentlige, og hvor meget gavner de forbrugeren?

Fordele ved faste, beregnede priser

For mange af os helt almindelige civile kan alle typer håndværkerarbejde virke som en totalt fremmed verden. Vi ved ikke, hvorfor tingene koster det, som de koster, og det kan ofte føre til, at vi måske føler os lidt snydt. Især hvis den endelige pris lige pludselig er et par tusinde over den vejledende pris, selvom det faktisk tog maleren kortere tid at få malet ens dagligstue færdig. Denne situation kender mange af os sikkert både fra malerarbejde og andre typer håndværk.

Ved at benytte sig af en prisberegner får man teknisk set også en vejledende pris, men denne pris er betydeligt nemmere at forstå, da du selv indtaster information om det givne rum, som du vil have malet. Her kan vi benytte Danmag som eksempel, da de tilbyder assistance med malerarbejde over hele landet og ikke mindst gør brug af en prisberegner, der sender et tilbud direkte til din e-mail. Danmag er et malerfirma, hvis prisberegner tager hensyn til alle aspekter af malerarbejdet, og så har de en fast pris per kvadratmeter i stedet for en vejledende pris.

Hvis man ikke er god til at prutte om prisen med sin lokale maler, kan en prisberegner også være et fantastisk hjælpemiddel at støtte sig opad. En prisberegner kan give dig et endeligt tal, og du kan selv se, hvordan det er udregnet.

Hvordan finder et malerfirma frem til den vejledende pris versus prisberegning?

Helt kort og godt er en prisberegning jo blot en automatisk og digitaliseret udgave af en vejledende pris. En prisberegner tager ganske enkelt alle de faktorer, som maleren normalt ville spørge dig om og observere i dit hjem, og beregner en pris på baggrund af denne information. Det er en algoritme, som maleren har fået lavet, der tager hensyn til, hvor langt han eller hun skal køre, hvor meget maling der skal købes, og hvor mange arbejdstimer der skal bruges på den specifikke opgave.

Ergo finder malerfirmaet altså ud af en prisberegning på samme måde, som det finder ud af en vejledende pris. De vigtigste forskelle er ganske enkelt, hvor lang tid det tager at få prisen samt den personlige indflydelse. Med ”personlig indflydelse” menes der ikke kun, hvad den enkelte malers professionelle vurdering er, men også hvordan malerens personlighed har indflydelse på køberen og vice versa. Med en prisberegner får du altså en mere objektiv og gennemsigtig pris.

Prisberegner versus vejledende priser – fordele og ulemper

Hvad er de mest åbenlyse fordele ved at benytte sig af en prisberegner versus at få givet en vejledende pris? Kort og godt er det nemmere for forbrugeren at sammenligne priser mellem de forskellige malerfirmaer, og det er nemmere for maleren at få potentielle kunder i butikken. Ved at benytte sig af en prisberegner kan en maler langt hurtigere give et tilbud på en given opgave, end hvis han skulle ud og se det specifikke rum først. Det kan tage helt ned mod 10 minutter at benytte sig af en prisberegner, hvorimod en vejledende pris nemt kan tage et par uger i travle perioder.

På den anden side får du en professionel vurdering med i købet, når du får en vejledende pris. En algoritme kan trods alt ikke se dine vægge an, men det kan en maler. Ingen forventer, at du er en ekspert med en eksperts øje. Derfor kan en maler nok se forskellige problemområder eller lignende faktorer, når han eller hun ser din væg an med kritisk blik. En prisberegning kræver trods alt, at du selv har nogenlunde styr på malerarbejde, hvis du gerne vil have så præcis en pris som muligt.

Er en prisberegning bindende?

Ligesom en vejledende pris er en prisberegning af din opgave først bindende, når der er underskrevet kontrakt på arbejdet. Derfor kan du altså sagtens se flere forskellige malere an, før du tager en endelig beslutning. Med en prisberegning får du selvfølgelig ikke lige så meget rådgivning, som du kan få, hvis en maler kommer ud og giver en vejledende pris. Prisberegneren er nemlig typisk at finde på malerens hjemmeside, så på denne måde kan du altså ikke snakke med et egentlig menneske om opgavens natur og omfang.

Dette er nok den mest åbenlyse ulempe ved at benytte sig af en prisberegner. Dog tilbyder langt de fleste malere og malerfirmaer både vejledning og prisberegning. Typisk udfører du først en prisberegning på malerfirmaets hjemmeside. Efterfølgende kan du så tage kontakt og høre nærmere, hvis du gerne vil have en professionels råd om den specifikke opgave. Alle opgaver er jo unikke, og derfor kan der sagtens være særlige forbehold, som du gerne vil have, at maleren tager hensyn til.

Prisberegning skaber klarhed for befolkningen

Kort og godt gør en prisberegner det nemmere for potentielle kunder at få et hurtigt tal på deres malerarbejde. Hvorvidt dette tal er brugbart, afhænger af den enkelte kundes indsigt i opgavens omfang. Af denne grund kan den beregnede pris altså variere en smule i præcision, da den menneskelige faktor jo ikke kan udelukkes. Dog skal prisberegneren roses for, hvad den giver maleren, og det er nemlig mere mulighed for arbejde i kalenderen. Med en prisberegner er det langt nemmere for potentielle kunder at finde ud af, om de egentlig gerne vil have en professionel til at ordne deres malerarbejde.

Det er ikke endnu tydeligt om prisberegning af malerarbejde vil overtage den vejledende pris’ arbejde. Dog føles det nogenlunde sikkert at konkludere, at vejledning altid vil være en del af malerens arbejde. Når man hyrer en professionel maler eller et malerfirma, hyrer man jo ikke kun en til at svinge børsten, man hyrer også erfaringen og uddannelse.