Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Godt med ny lovgivning på låneområdet

Der er kommet nye regler som gør det mere trygt for dig som forbruger at låne penge online. De nye regler er trådt i kraft fra juni 2020. Nu bliver det blevet meget mere overskueligt at låne penge online og meget nemmere at fortryde et lån. Dette er uforbeholdent godt, og her kan du læse hvorfor.

Artiklen er leveret af


Sikkerhed for forbrugerne

De nye regler er ment som en beskyttelse og sikkerhed for forbrugerne, der bliver udsat for uholdbart dyre lån og løsninger. Vi ser flere eksempler på, at flere låntagere ender i en uendelig spiral af dårlige lånevilkår, og dyre lån der skal dække hinandens udgifter. Man mener at dette blandt andet kommer af, at den markedsføringsstrategi der har været populær indtil nu, har bidraget til at appellere til forbrugere, der måske i forvejen er i en sårbar økonomisk situation.

Kviklån er helt fint, hvis man kan nå at betale det tilbage til tiden, og ikke bliver spist op af dyre gebyrer og rykkere. Hvis aftalen er klar, og man ved præcis hvad man går ind i, er det meget nemmere at få en gunstig aftale og ikke opdage nogle ubehagelige overraskelser undervejs. Det er blandt andet det, som de nye regler skal sikre.

Nu har du fortrydelsesret på online lån

Det skal ikke være svært at få et lån online, men de nye regler siger, at det skal heller ikke være for nemt. Når noget er for nemt, så leder det tit til impulsbeslutninger, der gør at vi uforbeholdent måske tager dyre lån, som vi ellers ikke ville tage. Det kan for eksempel sammenlignes med, når man står ved kassen i butikken, og lige plukker en pakke tyggegummi med. Det er nemt og impulsivt, og man tænker ikke så meget over, at det blev mere end man lige havde regnet sammen inden man lagde alle sine varer op på båndet.

På samme måde kan man komme til at tage et lån, som man måske alligevel ikke havde råd til. Da siger kreditaftaleloven, at man nu kan fortryde sit lån inden 14 dage. Dette er på lig linje som med alle andre køb, og skal være med til at du som forbruger kan benytte dig af fortrydelsesretten, hvis du for eksempel finder ud af at du alligevel ikke har råd til at låne de penge du har aftalt, eller bare har fortrudt. Det er en rar sikkerhed at have, at man kan fortryde inden 14 dage, ligesom man kan med alle andre køb. Dette er en regel der også gælder for andre køb på nettet, for eksempel hvis du køber en ny computer. Du har altid 14 dages fortrydelsesret, og nu gælder det også for lån. Det er en rar sikkerhed for forbrugere, som måske ikke fik tænkt sig godt nok om, fordi det gik så hurtigt med lånet. Kviklån er jo nemlig meget hurtige, og der går stort set kun minutter fra man ansøger om lån, til man har penge stående på sin konto. Det bliver næsten lige så nemt som at lægge tyggegummipakken på båndet i butikken, og derfor kan man måske også gøre nogle impulsive beslutninger, man kommer til at fortryde.

lån.dk, finder du alt du har brug for at vide om online lån i Danmark.

Loft for omkostninger

Et andet positivt aspekt ved de nye regler omkring lån, og da især kviklån og hurtige forbrugslån online, er at der er kommet et loft når der kommer til omkostninger for de dyre lån. Det er nemlig sådan, at enkelte af disse lån ender op med at blive uforholdsmæssig dyre. Det er ikke ansvarlig långivning, og derfor bliver de effektive regler sat i værk. Nu forbyder alle forbrugslån der har en ÅOP (årlig omkostning) på mere end 35%. Samtidigt forbydes markedsføring af lån der har en ÅOP over 25%. Det vil sige, at alle de lån du ser reklame for i busser og tog, vil forsvinde med denne långivning, ved mindre de ændrer sine vilkår.

I tillæg sættes der også en stopper for forretningsmodeller der beror på gebyrer, rykkere og renter som indtjening. Dermed forbydes det, og sættes et omkostningsloft på hvor meget man kan kræve oveni det originale beløb. Der sættes nu en stopper så man maksimalt kan betale det dobbelte af lånet i renter, gebyrer og rykkere.

Den nye lovgivning er udelukkende positiv for dig som forbrugere og gør samtidigt også at långiverne og udbydere, må tænke mere etisk både i markedsføring og forretningsmodel, for at kunne blive ved med at indvilge hurtige og nemme lån i Danmark. For dig som forbruger, er det godt nyt at reglerne skærpes omkring hurtige lån i Danmark. Det er ikke rart at sidde med et lån der er alt for dyrt, eller ikke have mulighed for at fortryde, som man kan med andre køb. Det er i det hele taget en positiv udvikling, mod en mere ansvarlig långivning.