Direkte

Det skal du vide, hvis du overvejer at foretage en ejendomsinvestering

Af: Mette Andersen

Investering i ejendomme bør være en del af en langsigtet investeringsstrategi og kan med fordel kombineres med andre former for investeringer såsom aktier og obligationer. Er du på udkig efter en langsigtet og stabil investering, kan du med fordel kigge i retning af ejendomme.

Der findes forskellige professionelle ejendomsudbydere, som har ejendomsinvestering på hylden, og disse har været med til at gøre ejendomsmarkedet mere tilgængeligt for private investorer end tidligere, hvor ejendomsinvestering primært var forbeholdt velhavere og store pensionskasser.

Kast for eksempel et blik på ROOF Management A/S, som holder til i hjertet af København og har den ambitiøse ejendomsjurist Camilla Dalum i spidsen. ROOF Management erspecialiseret i at udvælge investeringsejendomme på attraktive beliggenheder i Danmark, gør en dyd ud af at være transparente i deres kommunikation og budgettering og er yderst specialiseret i forvaltning (drift) af ejendomme.

Risikomæssig betragtning

Risikomæssigt ligger ejendomsinvestering et sted mellem aktier og obligationer med aktier i den høje ende og obligationer i den ”lave”. Det betyder dog ikke, at man ved investering i ejendomme går på kompromis med sit afkast, for faktisk har ejendomme de sidste knap 150 år givet det højeste afkast på langsigtede investeringer, hvis man sammenligner med aktier og obligationer. Danske boligejere har fået en fortjeneste på 8,1% årligt i perioden 1870 – 2018 – justeret for inflation. Til sammenligning har det danske aktiemarked givet et afkast på 7,2% i samme periode.

Kombinationen af aktier, obligationer og alternativer i din investeringsportefølje er dog stadig fordelagtig, da de har lav korrelation til hinanden og samspillet mellem de tre kan være med til at udglatte de naturlige udsving, som opstår på det finansielle marked.

Fakta: I hvilken kategori ligger ejendomsinvestering?

Ejendomme er placeret i kategorien alternative investeringer sammen med alt andet end børsnoterede aktier og obligationer. Alternativer dækker f.eks. over vindmøller, solcelleparker, hedgefonde, infrastruktur, unoterede aktier og råvarer, men også ure, kunst, vin og biler.

Når man investerer i ejendomme, påtager man sig andre risici end ved traditionelle aktiver, bl.a. illikviditet. Det betyder i denne sammenhæng, at pengene er ”låst” i en længere periode, da investeringshorisonten på ejendomme typisk er minimum 10 år.

Ejendomme er dermed en langsigtet og mere stabil investering, hvorfor den tiltaler mange og kræver ikke på samme måde is i maven som investering i aktier, der svinger meget mere i værdi. Investering i ejendomme kræver mere kapital end andre former for investeringer.

Det er også meget væsentligt, at man som investor i ejendomme tager stilling til ens egen risikovillighed, da afkast og risiko hænder eksponentielt sammen, og man nemt kan falde i fælden af ”blot” at gå efter det højeste afkast, når man udvælger, hvilken ejendomsfond, man ønsker at placere sin formue i. Her er det yderst vigtigt, at man er opmærksom på sammenhængen mellem afkast og risikoprofil.

Der skelnes mellem ejendomme i kategorierne core, core plus, value add og opportunistisk. Core er de mest eftertragtede ejendomme, som er stabiliseret over en årrække og placeret på attraktive beliggenheder. Her er lejesikkerheden høj, tomgangen lav og afkastet ligeså. Til gengæld er risikoen lav. Core-ejendomme er i høj kurs.

I den anden ende af skalaen findes opportunistisk, som er karakteriseret af nybyggeri og høj usikkerhed/uforudsigelighed. Her skal man kompenseres for risikoen og have et højere afkast.

Value add ligger imellem de to og kan eksempelvis være ejendomme, der står overfor renovering og modernisering, mens core plus ligger sig tæt op af core ejendomme, dog med mindre potentiale, ringere beliggenhed eller udfordringer på driftsdelen.

Som ejendomsinvestor er det vigtigt at tage stilling til sin egen risikoprofil og placere sine midler der, hvor mavefornemmelsen er god og udbyder af investeringen professionel – og gerne med en god track record, som man kan forholde sig til og dykke ned i.

Aktiv eller passiv investering?

Der skelnes mellem det at være aktiv og passiv investor. Det at foretage alternative investeringer kræver specialistviden, og særligt dét at købe og drive en ejendom er omfangsrigt.

Som aktiv ejendomsinvestor er man selv herre over valg af ejendom, økonomi og drift, hvilket kræver både tid og et bredt spektrum af kompetencer. Ud fra en betragtning om at sprede sin risiko, er det heller ikke nødvendigvis det bedste at købe en bolig for at leje den ud. Derimod vil det give bedre mening at sprede risikoen over flere lejemål i samme ejendom, hvilket muliggøres af markedets udbydere af ejendomsfonde, som er en såkaldt passiv investering. En passiv investering lægger ansvaret til at finde og drive en ejendom 100% i hænderne på professionelle.

Man skal ikke investere i ejendomme, fordi man forventer en stor prisstigning. Det primære ved en ejendomsinvestering er driftsoverskuddet, så der løbende afvikles på gælden i ejendommen og skabes en god opsparing. Prisstigninger ved ejendomme er sekundære, omend ofte med til at gøre investeringen attraktiv og give et godt udbytte løbende.

Publiceret d. 2/5-22

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.