Direkte

Vidste du, at unge voksne nu kan få gratis tandlæge?

Fremover vil de 18 – 21-årige blive tilbudt gratis tandlæge – jævnfør finansloven for 2022.

Artiklens øverste billede

Selvom der har været en forbedring i unges tandsundhed, stopper mange med at gå til tandlæge i overgangen til voksentandplejen, hvor de unge hidtil har skullet betale for behandling.

Det resulterer ofte i øgede tandproblemer, men et flertal i Folketinget vedtog i juni 2022 endegyldigt et lovforslag om at hjælpe, så den gode tandsundhed fortsætter ind i voksenlivet.

Du skal være opmærksom på, at ordningen indfases i flere etaper fordelt på aldersgrupperne. Jævnfør finansloven 2022 får nuværende unge i alderen 19 – 21 altså ikke gavn af beslutningen.

Under alle omstændigheder vækker den nye lov naturligvis glæde hos Claus Rump, som er marketingdirektør i Danmarks førende tandlægekæde, Godt Smil. ”Når først unge har fået dårlige tænder, er det svært at rette op på. Nu er der dog ingen undskyldninger for ikke at få tjekket tænderne i tide, siger marketingdirektøren og tilføjer:

”Det skal Folketinget have stor ros for, og vi griber selvfølgelig bolden.”

Læs mere om, hvornår loven træder i kraft for dig nedenfor.

Betydning for dig

Loven blev officielt vedtaget efter Folketingets 3. behandling i juni 2022, som blev til virkelighed i et politisk flertal bestående af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Den indfases gradvist med én årgang pr. år, frem til at den er helt udrullet i 2025. Hvis du er i målgruppen, får det derfor følgende betydning for dig:

  1. I 2022 er det de 18-årige (kun årgang 2004)
  2. I 2023 er det de 18 – 19-årige
  3. I 2024 er det de 18 – 20-årige
  4. I 2025 er den fuldt indfaset, og dermed er alle 18 – 21-årige omfattet.

I mellemtiden er det vigtigt, at du vedligeholder dine tandlægebesøg og booker som sædvanligt – med egenbetaling. Medlemmer af Sygeforsikringen “danmark” (og 18 – 25 år) får dog 100% refunderet i forbindelse med tandeftersyn, røntgen og tandrensning.

Du kan her læse mere om gratis tandlæge for medlemmer af Sygeforsikringen “danmark”.

Let og fleksibel booking

Fremover bliver det således helt gratis at gå til tandlæge, hvis du er mellem 18 og 21 år. Men hvordan fungerer det, og hvornår kan du booke en gratis tandlægetid?

Du kan som 18 – 21-årig frit vælge tandlæge samt skifte gratis til Godt Smil Tandlægerne.

Der er 32 Godt Smil-klinikker fordelt i hele Danmark, hvilket også gør det nemt for dig, hvis du flytter til en anden by – eksempelvis for at studere.

Dyrt at springe tandlæge over

Konkret afsættes 40 millioner kroner i 2022, 170 millioner i 2023, 260 millioner kroner i 2024 og 350 millioner kroner i 2025. Jævnfør finansloven for 2022. (Det står på side 7)

Udnyt derfor som ung, at du kan gå gratis til tandlæge. Din mundsundhed påvirker resten af kroppen, og det er således vigtigt, at du overholder dine tandlægetider.

At gå gratis til tandlæge som ung mellem 18 – 21 år vil sandsynligvis spare dig for ubehagelige og dyre overraskelser senere i livet.

Et lille hul i en tand forsvinder for eksempel ikke af sig selv. Bliver det ikke opdaget og lavet, vil det helt sikkert udvikle sig – til noget større og dyrere.

Gør tandlægebesøget til en vane, så du holder en god mundhygiejne. Det nedsætter risikoen for tandproblemer – og for eksempelvis hjerte-kar-sygdomme, diabetes og leddegigt.

Hvem er Godt Smil?

Godt Smils første klinik åbnede i 2008, og i dag er der 32 klinikker rundt i hele Danmark, som inkluderer 650 medarbejdere og op mod 2.000 behandlinger om dagen.

Den grundlæggende vision er fortsat at give patienter høj kvalitet til en fair pris. Se mere om deres priser her.

På Godt Smil-klinikkerne er der i øvrigt stort fokus på tandlægeskræk, som op mod 40% af danskerne lider af i større eller mindre grad. Som de eneste tilbyder Godt Smil coaching online af patienter med tandlægeskræk.

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.