Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bilsælgere fusker med kilometertælleren på brugte biler

Europæisk bilorganisation ønsker strammere lovgivning for at bekæmpe problemet med kilometerspoling.

Artiklen er leveret af

Der er blevet fiflet med kilometertælleren på omkring 4 ud af 10 brugte biler i Europa. Det viser tal fra den europæiske bilorganisation FIA.

Det betyder, at kilometertælleren er blevet spolet tilbage, så det fremgår, at bilen ikke har kørt lige så mange kilometer, som den i virkeligheden har - og så kan man sælge den til meget mere, end den er værd.

Kilometerspoling koster bilkøberne rigtig dyrt i tabt værdi. EU-Kommissionen har haft lommeregneren fremme og beregnet, at det koster europæiske brugtbilskøbere op til 9,6 milliarder euro om året (omkring 72 milliarder kroner), fordi de køber biler, som har kørt væsentligt længere, end kilometertælleren i bilerne viste.

“Kilometerspoling er et stort problem, fordi det puster prisen på brugte biler kunstigt op - nogle gange med tusindvis af euro. Det er en forbrydelse, der vurderes til at ramme op til 40 procent af alle brugte biler i Europa,” siger Andrea Campbell, der er kommunikationschef i FIA.

Også i Danmark

Der findes ingen officielle tal på, hvor stort problemet er specifikt på Danmark. Men problemet er bestemt ikke ukendt herhjemme.

I februar 2017 blev en mand idømt fængselsstraf ved Østre Landsret for i flere tilfælde at have justeret kilometertallet og solgt biler for mere, end hvad de var værd. Han blev dømt for at have bedraget 24 bilkøbere, som tilsammen var gået glip af omkring 850.000 kroner.

Blandt andet blev en Skoda Superb 2,0 TDI i 2012 solgt for 253.919 kroner. Den blev solgt under lovning af at have kørt 99.000 kilometer - hvilket der også stod på kilometertælleren. Men i virkeligheden havde bilen kørt 258.000 kilometer. Køberen gav omkring 85.000 kroner mere for bilen, end hvad han egentlig burde.

Ifølge FIA er der dog alt for få sager, der ender for retten, og de peger også på et stort mørketal.  

“Det er en usynlig forbrydelse, fordi den som regel først opdages, når bilen bliver kørt til service efter købet,” siger Andrea Campbell.

Lovligt at justere tælleren

FIA ønsker, at lovgivningen bliver strammere i Danmark såvel som i de andre EU-medlemslande. Organisationen mener nemlig, at strammere lovgivning skal være med til at bekæmpe problemet med kilometerfusk.

For som det ser ud i Danmark lige nu, er det nemlig ikke ulovligt at justere tallet på kilometertælleren på sin egen bil. Det er lovligt, fordi det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at få skiftet udstyret i forbindelse med reparationer, og her skal det være muligt at justere kilometertallet i henhold til det faktiske antal kilometer, som bilen har kørt. Og efter en hurtig Google-søgning står det klart, at mange online virksomheder tilbyder at spole en kilometertæller tilbage for en mindre pris.

Dog er der tale om bedrageri, hvis man sælger en bil, hvor kilometertælleren er spolet, og man undlader at oplyse om det.

Fordi det kan være så svært at opdage, om der er blevet snydt med en bils kilometertæller, er det vigtigt, at man som bilkøber selv er opmærksom på problemet, når man er på jagt efter en ny, brugt bil.

I dag findes der heldigvis en række apps og hjemmesider, hvor du kan slå nummerpladen op og dermed tjekke, om det oplyste kilometertal stemmer overens med det antal kilometer, som bilen var angivet til at have kørt ved sidste syn.

Hos FIA tror og håber de også på, at vi med oplysning og informationskampagner kan gøre bilkøberne mere opmærksomme på risikoen for kilometerspoling, og at det kan hjælpe med at komme problemet til livs.

“Og så vil ny lovgivning forhåbentlig bidrage til en sænkning i antallet af forbrydelserne,” siger Andrea Campbell.

Denne artikel er sponsoreret af HeyMate

HeyMate står bag selskabet www.tjekbil.dk, der er en hjemmeside, hvor man kan indhente oplysninger om en given bil ved hjælp af nummerpladeoplysninger. Udover Tjekbil.dk driver HeyMate også siderne Tjek-laan og Tjekbredbaand.dk, som hjælper forbrugerne med at sammenligne priser på lån og bredbåndsforbindelser.