Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

24% af danskerne stresser efter job: Sådan gør du bilen til et zen-rum

Vi stresser som aldrig før, og især i trafikken mister mange besindelsen over ikke at komme hurtigt nok frem. Men hvis du aktivt vænner dit tankesæt til, at bilen er din mentale frizone, kan det have en stærkt afstressende effekt at køre til og fra arbejde.

Bilturen hjem kan bruges konstruktivt, så det bliver dit eget personlige helle i hverdagen. Foto: Istock
Artiklen er leveret af

Hjertebanken, nedsat appetit og søvnbesvær. Er det symptomer, du har mærket til indenfor det seneste halve år? Så er du ikke alene, for en ny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst fortæller, at hver fjerde danske lønmodtager har oplevet stresssymptomer hver eneste uge i løbet af de seneste seks måneder. Det er alarmerende tal, og selv om det er jobbet, der giver os stress, er det desværre ikke noget, vi lige efterlader på kontoret, inden vi kører hjem.

Men netop bilturen hjem kan bruges konstruktivt, så det bliver dit eget personlige helle i hverdagen. Det fortæller psykolog, Thomas Markersen, der blandt andet er ekspert i kognitiv terapi og erhvervspsykologi.

»Tænk på bilturen som det tidspunkt på dagen, hvor du bare kan slappe af og være dig selv. Her kan du lægge hverdagens trummerum på hylden og gøre bilen til dit zen-rum, hvor du ikke skal bekymre dig om at tage store beslutninger. Du er bare til,« siger Thomas Markersen.

Gå i hyper sleep

Thomas Markersen sætter selv i høj grad pris på at køre bil. Han taler ligefrem om, at det er hans personlige luksustid. Han elsker selv at køre bil og har aktivt indstillet sig på at glæde sig til at komme ind i sin bil.

»Hvis jeg skal hente børn, glæder jeg mig til det, hvis jeg skal på arbejde, glæder jeg mig over at sidde i bilen, hvor jeg ikke skal andet end at overholde reglerne efter bedste evne og komme fra a til b. I bilen sætter jeg min sindstilstand på en eller anden form for stilstand - som en slags miniversion af en ”hyper sleep” i et rumskib.«

Thomas Markersen uddyber, hvordan køreturen ligefrem kan have en terapeutisk funktion.

»Ofte bruger jeg tiden i trafikken på at tænke og fundere over livet. Jeg lader mine tanker tage mig alle mulige steder hen, så jeg nærmest bliver hensat i en meditativ tilstand. Folk, der kører elbil, fortæller mig, at de ofte kører uden musik og radio, fordi de nyder stilheden.«

Honda CR-V Hybrid - komfortabel og effektiv

CR-V Hybrid er den første bil i Hondas nye generation af hybridmodeller, der introduceres på det europæiske marked. CR-V kombinerer en jævn, kraftfuld 2.0 liter benzinmotor med højteknologiske elektromotorer.

I-MMD-teknologi giver en reaktionsstærk, jævn og effektiv køreoplevelse, samtidig med at den leverer maksimal effekt ved automatisk at skifte mellem de tre kørselstilstande: elektrisk kørsel, hybridkørsel og motorkørsel. På den måde får du en livlig køreoplevelse med masser af komfort.

Læs mere om CR-V Hybrid her

Køreturen afslører dine sande karaktertræk

Thomas Markersen beskriver, hvordan tiden i bilen afslører vores sande karaktertræk, og at man kan bruge den som en karaktertest.

»Du kan f.eks. se, om du har lederpotentiale, hvis du kan lade være med at hidse dig op i trafikken. Det vidner om tålmodighed og rummelighed overfor andre. Jeg havde en gammel højesteretsdommer som klient, og han var en typisk mand, der hidsede sig op over det mindste, når han var ude at køre. Ham drillede jeg lidt med at sige, at han langtfra havde lederpotentiale, hvis han ikke kunne lade være med at hidse sig op i trafikken,” griner Thomas Markersen og konkluderer.

“I bund og grund kan vejvrede føles som en ventil, vi skruer på, når vi er ude at køre, og det giver så en hurtig tilfredsstillelse. Men det er som at tisse i bukserne for at holde sig varm på en kold dag, for følelsen bliver siddende i kroppen, og på den måde kommer du til at bære rundt på den – både når du er på job og hjemme. Lad i stedet bilen være din egen stressfri zone”

8 tips: Boost livskvaliteten på køreturen.

1. God tid

Hvis du begynder at stresse over, om du kommer for sent, er det vanskeligt at slappe af. Sæt lige 10 minutter mere af til køreturen.

2. Et rent sind i en ren bil

Hold bilen ren og ryddelig. Hvis din bil roder med en masse rudekuverter, legetøj på bagsædet og en halv Hareskov på gulvet, er det svært at få ro på.

3. Skift scene

Når du går fra arbejde, så tag en dyb indånding og en dyb udånding, før du sætter dig ind i bilen, og tænk så på, at du er et andet sted. Det gør kroppen opmærksom på, at den er ude for et sceneskift, så du ikke tager de negative stress-følelser fra jobbet med videre.

4. Find den helt rigtige stilling

Mange gange går det måske lige lidt stærkt med sædeindstillingen. Vær opmærksom på, om du f.eks. læner dig frem mod rattet. Læn dig stedet tilbage, træk skuldrene op og ned for at fjerne spændinger, og stræk armene op over hovedet, når du holder for rødt – det får stress til at forlade kroppen.

5. Hvad hører du?

Mange tænder bare for radioen, når de sætter sig ind i bilen, og det kan nærmest være stressende i sig selv at høre på en overfrisk radiovært. Brug i stedet tid på at finde den helt rigtige musik eller podcast. Så kan du glæde dig til at høre den på køreturen.

6. Hold afstand

Vær bevidst om at holde ekstra afstand til den forankørende bil. Så skal du ikke hele tiden være ekstra opmærksom på ikke at kollidere med dine medtrafikanter, og det giver dig også et bedre flow på vejen - især om vinteren, hvor der kan være islag.

7. Kør ind til siden, og hold pause

Kan du mærke, at du har taget arbejdsrelateret stress med på hjemturen, så giv dig selv tid til lige at køre ind til og måske forkæle dig selv med en kop kaffe eller en cola på en tankstation eller cafeteria. Du vil med stor sandsynlighed efterfølgende opleve en helt anden afslappethed i din kørsel.

8. Gør bilen til dit frirum

Tænk på bilen som dit frirum. Du kan f.eks. sammenligne den med et skur i baghaven, et værksted eller et hjemmekontor, hvor du kan være helt dig selv. Og nyd det så.

Advertisement Advertisement