Boligejer i krisetid - Hvad kan du gøre?

Artiklens øverste billede

Alle bliver ramt af stigende priser og renter – og som boligejer sidder du måske med en ekstra usikkerhed. Få cheføkonom Niels Rønholts og boligøkonoms Mikkel Høeghs bud på, hvordan du kan fokusere på muligheder og løsninger.

Stigende priser på el. Stigende priser på varme. Stigende priser på fødevarer. Stigende renter. Det er hårde tider for danskernes privatøkonomi. Men hvor slemt står det til?

Det giver Jyske Banks cheføkonom Niels Rønholt og boligøkonom Mikkel Høegh en vurdering af i dette webinar om den aktuelle økonomiske udvikling.

Se webinar på jyskebank.dk

”Du kan sidde med en årlig ekstraregning på 100.000 kr., eller du kan sidde med en ekstraregning på 10.000 kr. Den helt overordnede anbefaling herfra er at få et overblik,” siger Niels Rønholt.

Ikke den værste krise

Cheføkonomen understreger, at selv om skyerne lige nu ser mørke ud, så tyder prognoserne på, at krisen ikke er på niveau med eksempelvis oliekrisen i 70’erne og finanskrisen sidst i 00’erne.

”I min bog er vi i noget, der er mildere end det. Er det her den værste situation i 40 år rent økonomisk set? Nej, det er det ikke, og det tror jeg heller ikke, det bliver. Vi har haft kartoffelkur, vi har haft finanskrise. Jeg tror ikke, det bliver så slemt.”

”Beskæftigelsen er tårnhøj, ledigheden er lav. Vi er egentlig på et toppunkt i økonomien, men det er også derfor, det næsten kun kan gå nedad herfra. Men det går nedad fra et rigtig godt sted. Det er vigtigt at huske på,” siger Rønholt.

Skal man lægge lån om?

Mange deltagere på webinaret spørger, om det er en god idé at lægge et fastforrentet lån om. Når renten stiger, falder kursen på obligationerne bag, og det betyder, at man kan lægge sit lån om og skære en stor del af gælden, til gengæld for en højere rente.

”Det med at konvertere op i rente er en totrinsraket. Man konverterer op og får en lavere gæld, men så skal man også gerne kunne konvertere ned igen senere, så renten bliver lav igen. Så vi skal have et rentefald igen, for at man er helt hjemme. Vi tror, at vi har set det værste af rentestigninger, så måske er nu det rigtige tidspunkt. Men det er meget svært præcist at time det,” siger boligøkonom Mikkel Høegh.

Tag en snak med banken, hvis det kniber

Ikke desto mindre kan den enkelte borger og familie blive hårdt ramt. Og det er vigtigt at tage sine forholdsregler og søge hjælp.

”Hvis man kan se, at det begynder at knibe, så ræk ud. Tag fat i din bank, få en snak med din rådgiver, og få kigget på, hvad der kan skrues på. Det kan være, at der er nogle løsninger, man ikke lige selv har tænkt på. Det kan være, at der er én, der kan hjælpe med at prioritere op og ned, hvis man skal prioritere lidt anderledes. Jo før man rækker ud, jo større er sandsynligheden for, at man kan finde en løsning,” lyder rådet fra boligøkonom Mikkel Høgh.

Kan energirenovering betale sig for dig?

De stigende energipriser gør det dyrere at være boligejer. Det sætter Jyske Bank fokus på ved en række arrangementer i november. Hvad kan du selv gøre for at holde udgifterne nede? Hvilke energiforbedringer kan betale sig?

Læs mere om energioptimering på jyskebank.dk

Arrangement i Jyske Bank

Skriv dig op til arrangementer landet rundt i november. Her sætter vi fokus på, hvad du kan gøre for at holde udgifterne nede.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.