Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskerne er gode til at optage gæld – og knap så gode til at komme af med den igen

De danske husstande er blandt de mest forgældede i verden, viser en rapport udarbejdet af Jyske Bank, der har gravet dybere i tal fra OECD.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Når Danmark ligger på listen over nogle af de mest forældende folkefærd, er det fordi 80 procent af vores gæld er boliglån – mange af os ejer vores egen bolig, og det er kun de allerfærreste, der kan betale hele boligens pris af egen lomme ved købet.

Når man ser på, hvad der er den største gældstrigger i Danmark, nemlig lån til bolig, er det heller ikke mærkeligt, at gælden især er koncentreret blandt de husstande, der har det højeste indkomstniveau.

Men fordelingen af de danske husholdningers gæld inkluderer også de danske husholdninger i bunden af indkomstfordelingen. Og desværre har denne gruppe – grundet deres lave indkomstniveau – sværere ved at håndtere den gældssituation, de får sat sig selv.

Når man kigger på, hvor mange forgældede husstande, der findes i Danmark, er det ikke underligt, at en voksende andel af de danske husholdninger kæmper en hård kamp mod en relativt stor gæld.

Forbrugerrådet Tænk hjælper hvert år rigtigt mange mennesker, der sidder fast i en stor klump af gæld. Langt de fleste er helt almindelige mennesker, som måske har mistet deres arbejde, er blevet ramt af sygdom eller invaliditet, går gennem en økonomisk krævende skilsmisse eller prøver at komme på fode igen efter en fængselsdom.

- Mange optager små forbrugslån for at komme igennem måneden, og så accelererer gælden hurtigt ud af kontrol. Nogle af dem får det psykisk dårligt og er ude af stand til at søge om hjælp til at klare gælden, forklarer Morten Bruun Pedersen, Seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Følge disse 5 trin og få styr på din gæld

Det bedste, du kan gøre, er en gang for alle at få styr på din gæld, så du hurtigere kan blive gældfri og dermed få et større økonomisk råderum i din hverdag.

Nedenfor finder du en liste over fem trin, der kan hjælpe med til relativt hurtigt kan blive gældfri eller om ikke andet føle, at du har styr på gælden, og at det er ikke den, der styrer dig.

1. Få et overblik over din økonomiske situation

Det første step er at skabe dig et komplet overblik over din økonomiske situation. Hvis du skylder penge flere steder, bør du finde ud af, hvor stor din samlede gæld er – inklusive renter og gebyrer. På den måde kan du nemmere danne dig et overblik over, hvor lang tid det vil tage dig at betale din gæld tilbage igen.

2. Læg et budget – og hold dig til det

Uanset om din økonomi skranter, eller du har fuldstændig styr på hver en krone og øre, som du bruger, er det en god idé at lægge et budget. Ved at lægge et budget får du overblik over alle dine månedlige og kvartalsvise udgifter samt indtægter. Du kan hermed nemt se, hvilke udgifter du eventuelt kan skære ned på eller spare helt væk.

3. Saml dine gældsposter i ét lån og spar penge på månedlige renter

Har du optaget flere lån, som du løbende betaler renter af? Det kan både være dyrt og besværligt at betale renter og gebyrer af flere lån på én gang, især hvis disse lån består af mindre beløb, der har en forholdsvis høj månedlig rente. Det kan derfor i mange tilfælde være fordelagtigt for dig at konsolidere dine mindre lån til ét stort, så du kun skal betale låneomkostninger for ét lån hos én låneudbyder.

4. Saml dine gældsposter i en kassekredit

Som nævnt ovenfor kan det være utroligt dyrt at have mange mindre aktive lån på én gang. Hvis du ikke har mulighed for at optage et samlelån, kan du forsøge dig med en kassekredit. Her er kravene typisk ikke så høje. Undersøg derfor dine muligheder for at optage en kassekredit med fordelagtige renter, som du kan bruge til at betale dine dyre smålån af med.

5. Bed om hjælp – det er ingen skam!

Hvis vejen til at blive gældfri virker uoverkommeligt lang, bør du søge hjælp. Du kan altid starte med at snakke med dine venner og/eller familie om din økonomiske situation, selvom det kan virke som en meget privat ting at dele. Men du vil helt sikkert blive overrasket over hvor mange andre, der enten sidder eller har siddet i samme situation som dig, og som derfor kan give dig nogle gode råd og ikke mindst moralsk opbakning. Alternativt kan du ringe til din bankrådgiver, der altid står klar til at yde en professionel assistance hvad angår dine finansielle problemer.