Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sådan omdanner virksomheder kreditsalg til kontantsalg

Med factoring behøver virksomheder ikke vente utålmodigt på, at kunderne betaler deres faktura. Med debitorfinansiering står 80 procent af fakturaens beløb til rådighed som likvider allerede dagen efter.

Det kan have stor værdi for virksomheder, at få værdien af de fakturaer, de sender ud, til rådighed allerede efter en dag. For eksempel kan likviditeten bruges til at opnå kontantrabat hos egne leverandører.
Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

For mange virksomheder går der lang tid, fra en ordre er i hus, til fakturaen er betalt. Det tynger virksomhedernes økonomi og kan gøre det svært at få råd til vækst. Allerede i 1960’erne indførte danske pengeinstitutter factoring som finansielt værktøj. Med factoring kan virksomheder få lån i de fakturaer, de sender ud. Det betyder, at de får en stor del af det fakturerede beløb til rådighed allerede dagen efter, fakturaen er sendt.

”Man kan sige, at kreditsalg bliver omdannet til kontantsalg, og det er en stor fordel. Især for virksomheder med lang kredittid,” siger Jens Østrup, salgschef i Midt Factoring A/S, der har tilbudt factoring siden 1980’erne.

”Alle, der producerer et slutprodukt til deres kunder, og hvor kunderne har en ubetinget betalingsforpligtelse, har mulighed for at benytte factoring,” konstaterer salgschefen.

Midt Factoring A/S har eksempelvis mange kunder inden for tekstil-, mode- og skobranchen.

”Disse brancher har en meget lang procestid, og det kan pengeinstitutterne have svært ved at forstå,” forklarer Jens Østrup.

Løsning for de fleste brancher

En af de virksomheder, der benytter Midt Factoring A/S’ debitorfinansiering er CNS Group A/S – en af Skandinaviens største tekstil- og modevirksomheder, som blandt andet designer og forhandler mærket Solid.

”Midt Factoring A/S kender den lidt specielle verden, modebranchen er. Her i efteråret var det eksempelvis vanskeligt at sælge overtøj i september, hvor temperaturen lå over 20 grader. Midt Factoring A/S har forståelse for vores kunders situation, og vi har fuld tillid til, at vores tilgodehavende bliver beskyttet, og at vores kunder samtidig altid får en professionel behandling,” siger Henning Nissen, administrationschef i CNS Group A/S.

Mange andre brancher kan dog også have gavn af factoring. Som tommelfingerregel skal virksomhederne blot have en omsætning på + 10 mio. kr. og en god kundespredning med mindst 10-20 kunder på listen.

”Og vi er også åbne over for gode idéer og kan se potentiale i et godt produkt og dygtige mennesker, selvom de ikke lige ligger inden for disse rammer,” siger Jens Østrup.

Enkelte brancher dog ikke egnede til factoring på grund af deres generelle samhandelsvilkår. Det gælder blandt andet samhandel på AB92-lignende betingelser. 

Stærk vækst inden for factoring

De seneste år er der sket en markant vækst inden for factoring. Fra 2012 til 2015 steg omsætningen inden for factoring med 43 procent.

”En medvirkende faktor er, at det går bedre i dansk erhvervsliv, og mange virksomheder vækster. Selvom en virksomhed har et fantastisk produkt og stor efterspørgsel, kan de have svært ved at opnå traditionel finansiering,” siger Jens Østrup.

Selvom virksomheder søger debitorfinansiering i deres pengeinstitut, får de langt færre penge ud af det. Bankerne værdisætter nemlig generelt fakturaer meget lavere end eksempelvis Midt Factoring A/S, som stiller 80 procent af fakturaens beløb til rådighed dagen efter fakturering.

”Denne likviditet kan virksomheden for eksempel bruge til at opnå kontantrabat hos sine leverandører. En af vores kunder opnåede for nyligt en kontantrabat, der var tre gange så stor som det beløb, han betalte for debitorfinansiering hos os,” fortæller Jens Østrup.

Midt Factoring A/S er ejet af Frankrigs næststørste bankkoncern, hvilket er med til at give danske virksomheder de gode muligheder for finansiering hos en solid partner.