Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Martin Velling investerer grønt - det er der to rigtig gode grunde til

En succesrig virksomhedsejer med forkærlighed for vand og en gennemført grøn tankegang fra indkøb til investeringer. Obton-investoren Martin Velling rummer det hele.

Martin Velling driver syv butikker med surfudstyr på den jyske vestkyst. Han elsker at være tæt på vandet og naturen, og derfor betyder det meget for ham, at der tænkes bæredygtigt.
Artiklen er leveret af

Der går en grøn linje gennem det meste af det, som 44-årige Martin Velling foretager sig.

Siden han var helt lille, har han elsket vandet og ikke mindst det legende liv, man kan have i det våde element. Liggende på surfbrættet, med sejlet oppe, med padlen i hånden eller måske endda med en kite til at trække ham rundt i de brusende bølger.

Vandet og ønsket om at være tæt på naturen har fulgt ham hele livet. I dag driver han virksomheden Westwind, der rummer syv surfbutikker langs den danske vestkyst foruden en tekstilkollektion og meget andet.

“Jeg er en vandsportsentusiast, der har fået min hobby til også at blive min levevej”

Martin Velling

Han er gift og har to børn på henholdsvis 6 og 11 år. De har begge arvet begejstringen for legen i vandet. Det kommer ikke mindst til udtryk i vintermånederne, når surflivet i Danmark er uden for sæsonen, og familien trækker mod varmere himmelstrøg på vandsportsøen Fuerteventura, hvor nyt udstyr bliver testet, og der bliver pustet ud efter sommerens travlhed.

Vi må gå forrest

Men den store glæde ved vandet betyder også, at han og resten af familien er dybt afhængige af, at der bliver sat fokus på klimavenlighed og bæredygtighed.

“Vi har rejst meget rundt i verden og set, hvordan den bliver miljømæssigt påvirket. Vi har set koralrev, der bleges eller er fulde af plastik. I Indonesien må vi surfe med ørepropper for at undgå ørebetændelse. Andre steder flyder havet med affald. Vi føler, at vi må gå forrest med et godt eksempel,” siger han.

Helt konkret betyder det, at Westwind får produceret sit tøj på portugisiske fabrikker, der udelukkende forsyner sig med sol- og vindenergi. Tøjet bliver fragtet med lastbil frem for skib, og det meste er økologisk bomuld. Solbrillerne bliver produceret af fiskegarnsrester, ordrerne sendes som udgangspunkt kun i genbrugt pap eller plastik, og når butikken er lukket, så melder familien sig gerne på holdet, der renser strandene langs Vesterhavet.

“Det ligger os meget på sinde med miljøet. Vi ved godt, at vi ikke kan ændre verden med det, vi laver, men vi kan være et godt eksempel og inspirere,” fortæller Martin Velling.

Også i forhold til investeringer tænker han grønt.

Solenergi er det helt rigtige valg

Martin Velling investerede i 2015 i et solenergiprojekt hos investeringsselskabet Obton. Her har man specialiseret sig i investeringer i store europæiske solcelleparker.

Det har vist sig være en god idé, fordi Martin Velling på den måde både får et solidt afkast og lav risiko. Samtidig kan han understøtte den grønne omstilling, som verden i disse år gennemgår.

“Obton-Profilen er spot on i forhold til, hvad vi står for her. Vi lever af vind og vejr og er dybt afhængige af, at man har noget rent vand at boltre sig i. Så både personligt og forretningsmæssigt har vi haft en interesse i at investere grønt,” siger Martin Velling.

Siden 2015 har han investeret yderligere to gange, og han glæder sig samtidig over at have spredt sin investeringsportefølje over flere aktiver.

“Vi var med på aktiebølgen, da den væltede i 2008. Det gjorde ondt, fordi vi følte, at vi stod uden indflydelse. Værdierne faldt bare. Der valgte vi at sige, at selvfølgelig skal vi ikke kun spille på én hest,” fortæller Martin Velling.

Han begyndte at kigge på alternativer, og her dukkede Obton op med sine investeringer i alternative energikilder.

“Solenergi gav rigtig god mening for os. Det er en stabil investering, som ikke giver søvnløse nætter. Det passede godt til mit temperament"

Martin Velling

3.100 investorer

Martin Velling er ikke den eneste, der er blevet lun på solenergi. Obton har i løbet af de seneste 12 år udviklet sig til en af Europas største udbydere af solenergi. Selskabet investerer sammen med mere end 3.100 investorer, som sammen er medejere af 700 solcelleparker i 10 forskellige lande.

“Solceller er en rigtig interessant investering, fordi den er meget stabil, og fordi den giver et solidt afkast. Solen skinner nogenlunde konstant, energien handles til priser fastlagt i lange kontrakter, og teknologien bag solceller er faldet meget i pris og til gengæld steget i effektivitet, og det gør solenergien meget konkurrencedygtig,” siger investeringsdirektør og partner i Obton Peter Krogsgaard Jørgensen.

Fordele ved solcelleinvestering hos Obton
  • Produktionen af strøm afhænger af solindstrålingen, som er yderst stabil
  • Strømpriser og afsætningsaftaler er låst fast i op til 20 år
  • Obton har mere end 10 års erfaring med opførelse og drift af solcelleparker
  • Investeringskonceptet er gennemtestet og leverer bedre end budgetteret til investorerne
  • Obton drifter solcelleparker i mange lande, hvilket sikrer sund risikospredning.
  • Puljeprojekter udbydes til investorer for et minimumsindskud på 750.000 kr.

Stærkt risikoafkast-forhold

Obton udbyder lige nu sin fjerde og til dato største solfond, Solenergi Impact.

Her er det ambitionen at rejse en samlet egenkapital på 3 mia. kr. Indtil videre er omtrent 350 investorer med i projektet, og de første solcelleparker er købt ind til porteføljen.

Når projektet er løbet helt i gang, og parkerne begynder at levere energi, vil investorerne kunne se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på 7-12 pct. - afhængig af deres tidshorisont.

“Når man ser på afkastets størrelse og sammenholder den med det forholdsvis lave risikoniveau, så har man et risikoafkast-forhold, som ikke mange andre investeringer - hvis nogen overhovedet - kan matche,” siger Peter Krogsgaards Jørgensen.

Man kan blive investor i Obton for 750.000 kr. og opefter.

Denne artikel er sponsoreret af Obton

Obton er en langsigtet investeringspartner med stor erfaring i at skabe høje og stabile afkast gennem investering i solcelleparker. Vores mange års historik dokumenterer, at vi er i stand til at udvælge de bedste projekter på markedet. Vi er i dag blandt Europas største investorer i solenergi og står bag mere end 900 solcelleparker. Det gør os til Danmarks største udbyder med over DKK 14,7 mia. under administration på vegne af mere end 3.600 investorer. Du kan læse mere om Obton og investering i solenergi her Du kan læse mere om Obton og investering i solenergi her