Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Solenergi sætter prisrekord - er investorernes nye favorit

Der er en ny konge på vej frem på markedet for energiproduktion. Prisen på solenergi er faldet markant, så den produktionsform nu er den økonomisk mest fordelagtige. Investeringsselskabet Obton mærker solid efterspørgsel fra investorer, der ønsker både et grønt aftryk og et interessant afkast.

Obton har gang i sin fjerde og til dato største solfond, Solenergi Impact. Her er der allerede 400 investorerne ombord, som blandt andet har været med til at investere i en solcellepark i Holland Obton
Artiklen er leveret af

Solenergi har taget et stort skridt i kampen om at blive fremtidens foretrukne produktionsform, når det kommer til levering af strøm.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) har solenergi nu den laveste produktionsomkostning pr. megawatt. Det fremgår af den seneste udgave af den indflydelsesrige energirapport World Energy Outlook.

Ifølge den er solenergi faldet med 20-50 pct. i omkostninger siden 2019, hvilket hovedsageligt skyldes, at man i den seneste udgave har set anderledes på kapitalomkostningerne end tidligere. Vedvarende energi mødes i mange regioner af attraktive støtteordninger, og det har man valgt at indregne på en ny måde.

Det har tippet regnskabet i solenergiens favør.

“Solenergi kan blive den nye konge på markedet for produktion af strøm,” lød det i den forbindelse fra Fatih Birol, der er adm. direktør i IEA.

Udviklingen er samtidig også et resultat af, at det er blevet langt billigere at producere de paneler, der skal opsamle solens energirige stråler.

Udviklingen boomer

Siden 2000 er prisen på panelerne faldet med 96 pct. i pris, hvilket er den største omkostningsreduktion på tværs af alle teknologier til udvinding af energi.

“Det er en udvikling, der virkelig har boomet. Teknologien har udviklet sig, produktionen er sat i stor skala, og det har presset priserne ned. Det betyder, at solceller stort set kan klare sig uden tilskud, og at de i dag leverer de billigste kilowatt-timer,” siger formand for Dansk Solcelleforening Flemming Vejby Kristensen.

Prisen pr. megawatt svinger fra region til region, men de nyeste anlæg producerer i gennemsnit set over hele anlæggets levetid for mellem 35 dollars og 55 dollars pr. megawatt-time i de største markeder i USA, Europa, Kina og Indien.

For bare fire år siden var det tilsvarende tal over 100 dollars, og går man et årti tilbage var prisen over 300 dollars. Til sammenligning er prisen på kul 55-150 dollars, mens den ligeledes politisk støttede vindenergi ligger en anelse højere end sol.

Det svinger dog kraftigt fra region til region.

Billigere i fremtiden

Under alle omstændigheder stopper fremgangen for solenergien formentlig ikke her.

“Teknologien bliver endnu billigere i fremtiden. Man producerer på en helt anden måde i dag og i en helt anden skala med robotteknologi. Derfor stiger effektiviteten hele tiden, og man bliver i stand til at presse mere og mere effekt ud af panelerne,” fortæller Flemming Vejby Kristensen.

Han har selv sat flere end 1.000 solcelleanlæg op. De første byggede han i midten af 1990’erne, og de kører stadigvæk godt 25 år senere.

“Solcelleteknologien er generelt meget pålidelig. Hvis kvaliteten er i orden, så har solceller en meget lang levetid,” siger Flemming Vejby Kristensen.

Mere og mere efterspurgt

Den prismæssige stærkt konkurrencedygtige solcelleteknologi står i IEA’s nye hovedscenarie for fremtidsudsigterne til en markant fremgang i 2040.

Her venter man nu 43 pct. højere produktion fra solpaneler, end det var tilfældet for bare to år siden. En stigning, der er direkte relateret til, at solenergi er billigere at producere, end man hidtil har beregnet.

“En investering i solceller er en investering i produktion af grøn strøm, og det er en vare, der vil blive mere og mere efterspurgt. Det er svært at se, hvad der skulle afløse elektricitet som energikilde. Så der er spændende perspektiver i solceller, og det kan man også se, at eksempelvis pensionsselskaberne har opdaget,” siger Flemming Vejby Kristensen.

Et grønt aftryk og et interessant afkast

Hos investeringsselskabet Obton mærker man i høj grad også, at solenergi er blevet en effektiv produktionsform.

Selskabet er i dag blandt Europas største investorer i netop solenergi. Sammen med flere end 3.100 investorer ejer Obton i dag mere end 800 solcelleparker til en samlet værdi på mere end 14,3 mia. kr.

“For flere og flere investorer har det fået betydning, at de med deres investeringer kan gøre en forskel for kloden og klimaet samtidig med, at de sikrer sig et solidt afkast. Med investeringer i solceller får man netop det. En teknologi, som bare bliver bedre og billigere, og som gør en betydelig forskel for den grønne omstilling samtidig med, at den giver et interessant afkast,” siger investeringsdirektør og partner i Obton Peter K. Jørgensen.

Nyt projekt godt på vej

Obton har gang i sin fjerde og til dato største solfond, Solenergi Impact.

Mere end 500 investorer har allerede meldt sig med en sum på mere end 700 mio. kr., og de kan se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på 7-12 pct. afhængig af, hvornår man sælger sine aktier.

De første solcelleparker kom ind i porteføljen i løbet af sommeren, og de bidrager allerede med indtjening i indeværende år.

Fordele ved solcelleinvestering hos Obton
  • Produktionen af strøm afhænger af solindstrålingen, som er yderst stabil
  • Strømpriser og afsætningsaftaler er låst fast i op til 20 år
  • Obton har mere end 10 års erfaring med opførelse og drift af solcelleparker
  • Investeringskonceptet er gennemtestet og leverer bedre end budgetteret til investorerne
  • Obton drifter solcelleparker i mange lande, hvilket sikrer sund risikospredning.
  • Puljeprojekter udbydes til investorer for et minimumsindskud på 750.000 kr.

“Der er ingen tvivl om, at solenergi går en stor fremtid i møde. Som investering får man et ganske stabilt produkt med et pænt afkast. Solen skinner nogenlunde lige meget hvert år, vi afregner strøm på lange kontrakter, og teknologien bag solpanelerne er rigtig pålidelig. Det betyder, at vi blot har en produktionsafvigelse på plus 0,38 pct. over 10 år. Det er den slags, der har gjort investeringen uhyre populær - både for investorerne og i en klimamæssig sammenhæng,” siger Peter K. Jørgensen.

Man kan blive investor i Obton med en investering på 750.000 kr. og opefter.

Denne artikel er sponsoreret af Obton

Obton er en langsigtet investeringspartner med stor erfaring i at skabe høje og stabile afkast gennem investering i solcelleparker. Vores mange års historik dokumenterer, at vi er i stand til at udvælge de bedste projekter på markedet. Vi er i dag blandt Europas største investorer i solenergi og står bag mere end 900 solcelleparker. Det gør os til Danmarks største udbyder med over DKK 14,7 mia. under administration på vegne af mere end 3.600 investorer. Du kan læse mere om Obton og investering i solenergi her Du kan læse mere om Obton og investering i solenergi her