Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Det er et stort skridt for en virksomhed, når den har nået det punkt, hvor det er på tide at ansætte den første medarbejder.

Måske er opgaverne der, men hvad med økonomien og alt det praktiske?

Lønnen er nemlig langt fra den eneste udgift, der er forbundet med at øge medarbejdertallet.

“Det er uden tvivl en overvindelse for mange virksomhedsejere at ansætte den første medarbejder. Man skal gøre, hvad man kan for at sikre sig, at man får den rette person, og så må man sætte sig ned og efter bedste evne lave et regnestykke, der viser, om det er lønsomt. Men det er et svært regnestykke,” siger konsulent Per Høj Jørgensen fra Væksthus Midtjylland.

For at lave regnestykket skal man både være i stand til at sætte tal på, hvad den ekstra ressource vil kunne generere af ekstra omsætning, og samtidig skal man have et ganske præcist billede af, hvad den nye medarbejder koster i form af løn og andre udgifter.

Foruden den månedlige gage er der udgifter til poster som ATP, feriepenge, pension, forsikring, løn under sygdom, sociale omkostninger og udstyr som computer, uniform, telefon, skrivebord eller måske en firmabil.

En fejl til en halv million kr.

Det løber hurtigt op, og hvis ansættelsen ikke fungerer af den ene eller anden årsag, kan den blive en dyr affære.

Rekrutteringsbureauet Randstad har tidligere vurderet, at det kan koste mere end 500.000 kr. at ansætte den forkerte. Det er selvfølgelig et tal med en masse forbehold, men det understreger, at det er vigtigt at ramme rigtigt med den første ansættelse.

Her er det interessant, at der er gode muligheder for at få ansatte, der er en del af et prøveforløb eller på anden vis er en del af en økonomisk attraktiv ordning.

En oplagt mulighed, når man er selvstændig iværksætter, er at udvide ejerkredsen og lukke endnu en ejer mere ind i folden.

Måske kunne en ny partner være interesseret i at træde ind og klare sig uden løn eller for en mindre løn end berettiget, hvis vedkommende til gengæld får en del af ejerskabet.

Det kan være en løsning for nogle, men bestemt ikke for alle, da det kræver gode samarbejdsevner.

“Det er meget forpligtende at få en ny medarbejder ind som partner. Jeg har oplevet, at det har store konsekvenser, hvis det ikke går godt. Man kan måske i stedet overveje en model, hvor den nye bliver en underleverandør, og så kan man lave en passus i kontrakten, hvor man giver mulighed for at se hinanden an, så underleverandøren kan købe sig ind. Det giver begge parter noget betænkningstid,” siger Per Høj Jørgensen.

Attraktive ordninger

Går man i stedet for efter en ny medarbejder og ikke en partner, så finder man på landets mange jobcentre en bred vifte af attraktive ordninger (se faktaboks).

4 bud på alternative ansættelsesmuligheder

Virksomhedspraktik - Virksomheden kan vurdere en ledigs kompetencer. Den ledige bevarer sin forsørgelsesydelse under praktikken og er gratis for virksomheden. Varighed: 4-13 uger.

Ansat med løntilskud - En kandidat, der har været ledig i en vis periode, kan ansættes med tilskud på op til 50 pct. af lønnen. Varighed op til 6 måneder.

Fleksjob - En medarbejder med nedsat arbejdsevne - eksempelvis på grund af sygdom. Virksomheden betaler kun for det arbejde, der udføres.

Praktikanter/elever - Rigtig mange uddannelser rummer obligatoriske eller frivillige praktik- eller elevforløb. Her får man medarbejdere med den nyeste viden, men ofte ingen eller kun sparsom erfaring. Til gengæld er det ulønnet eller lønnet til nedsat takst.

En af dem er virksomhedspraktikken, der giver private virksomheder mulighed for at vurdere, om en ledig kan ansættes i virksomheden.

Det gælder eksempelvis virksomhedspraktikordningen, hvor man som privat virksomhed har mulighed for at ansætte en person på vilkår, så man kan vurdere, om der er grobund for en mere permanent ansættelse.

En god løsning

Det kan også være en ansættelse, hvor der er tale om et job med løntilskud. Her betaler det offentlige en del af lønnen, så man eksempelvis kan teste et forretningsområde, som man er i tvivl om, eller opnå et større kendskab til en person og vedkommendes kvalifikationer,

uden at løbe risikoen ved at binde virksomheden til den fulde lønpakke.

“Jeg har set flere eksempler, hvor det har været en god løsning og er endt med fast ansættelse. Men jeg har også set eksempler på det modsatte. Det handler om at være grundig i sin udvælgelse, og så skal man være indstillet på, at begge parter skal have noget ud af det,” siger Nancy Lohmann, der direktør og partner i HR-konsulenthuset PeopleLink.

Har man brug for ekstra ressourcer på et område, hvor der måske ikke er nok arbejde til en fuldtidsstilling, kan et godt alternativ være en person i fleksjob. Her er der tale om personer, der af forskellige årsager ikke kan klare et fuldtidsjob, men som i mange tilfælde har masser af erfaring fra arbejdsmarkedet.

Adgang til ny viden

Det kan for mange virksomheder også være en idé at kigge i retning af uddannelsesområdet, hvor mange studerende i dag leder efter praktikpladser som en del af et studie. Det kan eksempelvis også være i forbindelse med en erhvervs-ph.d., hvor man får en højere grad af specialisering.

“Man får en ressource, og man får nye øjne og adgang til den nyeste viden inden for det område, som man arbejder med. Vi har selv benyttet det, og det fungerer super godt,” fortæller Nancy Lohmann.

Der er altså masser af muligheder, hvis man af den ene eller anden årsag ikke nødvendigvis vil ansætte en ny medarbejder på en fuld lønpakke i første ombæring.

Men det er samtidig værd at minde om, at jobmarkedet i Danmark aktuelt får flere og flere flaskehalse, det er sværere at finde arbejdskraft, og det stiller krav til virksomhederne.

“Det kan være svært for den lille vækstvirksomhed, der måske ikke har så mange ressourcer til at jagte den rigtige kandidat. Men det gælder om at kommunikere om sig selv som arbejdsplads. Man skal sandsynliggøre over for kandidaterne, at det er et spændende sted at være,” siger Nancy Lohmann.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt