Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skal du have firmabil? Disse 6 ting bør du have tjek på

Beskatningsgrundlaget for firmabiler er faldet markant det seneste år. Dermed er det blevet mere gunstigt at vælge firmabil til. Se her, hvad du ellers bør vide.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Sidste års ændring af registreringsafgiften betyder, at prisen på nye firmabiler er faldet med op til 65.000 kroner. Det kommer de danske firmabilister til gode. Og det giver bilentusiaster langt bedre adgang til de lidt større og tidligere økonomisk uopnåelige biler. Der er dog mange andre ting, du bør få afklaret, inden du kaster dig ud i livet som firmabilist.

Helt overordnet bør du kende til de tre muligheder for kørselsløsninger, der findes i jobs, der omfatter delvis betalt kørsel.

1 Firmabil eller kørselsgodtgørelse?

”Arbejdsgiver kan som en del af lønpakken tilbyde at stille bil til rådighed og dække tilhørende udgifter. Løsningen kan også være, at arbejdsgiveren blot stiller en bil til rådighed for den kørsel, man skal udføre i jobbet. Og så kan løsningen endelig være, at man laver arbejdskørsel i egen bil og får kilometergodtgørelse,” forklarer markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen.

”Som tommelfingerregel kan man sige, at jo mere man kører – privat som arbejdsmæssigt – og jo større bil man har, jo bedre løsning er det at være firmabilist. Man bør dog sætte sig ned og lave en skatteberegning, hvis man vil have vished for, hvad der er den økonomisk bedste løsning,” siger direktør af Regnskabsskolen, Anette Sand, der i årevis har hjulpet borgere – ansatte som selvstændige – med at få overblik over deres økonomi.

2 Kend din beskatning

”Grundlaget for beskatning af firmabilen bliver i dag gjort op som 25 procent af de første 300.000 kr. af bilens værdi, og 20 procent af resten af bilens værdi. Derudover skal der lægges 150 procent af den årlige ejerafgift – den såkaldte miljøafgift,” forklarer Anette Sand og fortsætter:

”Med de nuværende marginale skattesatser for 2018 vil en bil til en værdi af 300.000 koste skatteyderen 2.764 - 3.884 kroner i skat pr. måned alt efter, om vedkommende betaler topskat eller ej. En bil til 500.000 kroner vil koste samme skatteyder 4.104 - 5.768 kroner pr. måned i skat,” forklarer Anette Sand.

Hun har dermed også antydet, at da beskatningen af fri bil bliver lagt oven i din bruttoindkomst, bør du være opmærksom på, at en lønindkomst under grænsen for topskat, kan risikere at passere grænsen til topskat, når beskatningsbeløbet af fri bil lægges til.

I nedenstående boks viser Regnskabsskolen, hvordan du kan regne din beskatning af fri bil ud.

3 Benzinkort betaler ferien

Hvis du bliver firmabilist, kan du se frem til at kunne invitere familien på delvis firmabetalt bilferie. Har du lavet en ordning, hvor du har lov til at bruge bilen frit i fritiden og tillige får brændsel betalt, så vil der være en stor økonomisk og oplevelsesmæssig gevinst at hente ved at køre Europa tyndt i firmabilen.

”Hvis firmabilen eksempelvis koster 3 kroner pr. kørte kilometer alt inklusiv, og man på en bilferie kører 4.-5.000 kilometer, så kan det virkelig betale sig at trille bilen til Europa og holde ferie med familien her,” siger Jan Lang, der påpeger flere fordele ved firmabilen:

4 Høj komfort

”Firmabiler er oftest udrustet med højere udstyrsniveau og dermed mere komfort, end hvis du køber en almindelig personbil,” siger Jan Lang. Den slags giver køreglæde for mange og har særlig betydning, hvis du netop går meget op i din bil.

5 Udsøgt service

Du får desuden adgang til bedre service. Det vil sige, at vejhjælpen er nær, hvis uheldet er ude, ligesom der bliver taget hånd om uforudsete reparationer fra værkstedets side.

6 Fordelsprogram og VIP-behandling

Hvis du kan lide at føle dig som udvalgt, kan firmamodellen også være løsningen for dig. Meget ofte er firmabilen leaset og via arbejdsgiver knyttet til et fordelsprogram. 

”Det betyder dels mange løbende serviceydelser, som ikke er den almindelige bilejer forundt. Det kan også omfatte en slags VIP-medlemskab, hvor man eksempelvis bliver tilbudt at komme på Jyllandsringen og se en event, eller man bliver inviteret til Disneys nye film Cars med familien,” fortæller Bilbasens Jan Lang.

-----------------------------------------------------------

 

Så meget koster det dig at have en firmabil

Du bliver beskattet af en firmabil. Derfor bør du kende det beløb, der bliver lagt oven i din personindkomst, inden du takker ja – såfremt du har valget mellem firmabil og kørselsgodtgørelse.

Regnskabsskolen har lavet nedenstående eksempler på en bil til hhv. 300.000 kroner og 500.000 kroner. Beregningen bør du sammenligne med dine udgifter til din personbil for at få overblik over, hvilken indflydelse en firmabil har på din økonomi.

Beskatning af fri bil:

Du kan få svar på flere detaljer HER

Beregning af kørsel i egen bil

Hvis du som alternativ til firmabil kører i egen bil, kan du få kørselsgodtgørelse. De første 20.000 kilometer bliver takseret til 3,54 kroner pr. kørte kilometer. De efterfølgende kilometer takseres til 1,94 kroner pr. kørte kilometer. Du får ikke dækket brændsel, forsikringer og andre omkostninger. Du skal kunne dokumentere de kørte kilometer. Det kan gøres enkelt ved fx at downloade en APP, der kan registrere din kørsel.

Denne artikel er sponsoreret af Renault

Renault Alliancen, der er verdens største bilproducent, er i rivende udvikling med en markant vækst i Danmark år for år. For 10 år siden havde Renault en markedsandel i Danmark på 2,6 procent. I dag er den over 9 procent, hvilket gør Renault til Danmarks fjerde største bilmærke, der dækker privatbiler, firmabiler, varebiler og lastvogne. Vi kalder det ’Passion for Life’ i fransk design. Læs mere her