Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Installer intelligent lys i soveværelset og mærk forskellen

Har du svært ved at komme op om morgenen eller falde i søvn om aftenen? Uanset hvor moderne vi lever, så har den naturlige døgnrytme stadig stor betydning for vores livskvalitet. Der kan derfor være store fordele ved at indrette sig med intelligent lys, som kan efterligne dagslyset.

WiZ Connected WiZ Connected WiZ Connected
Artiklen er leveret af

Det er helt naturligt, hvis du har svært ved at trække dig selv ud af sengen, når det stadig er bælgmørkt udenfor på det tidspunkt, vækkeuret ringer. Lys og mørke har altid været menneskets vigtigste pejlemærker, og det er videnskabeligt bevist, at lysets forandring i løbet af dagen påvirker vores velvære og helbred. Men siden industrialiseringen og opfindelsen af elpæren har vi i stadig større grad undertrykt vores naturlige døgnrytme. For det giver klare gevinster, at arbejdsdagen kan have samme længde året rundt, og selvom mange drømmer om at sove lidt længere, kan de færreste nok forestille sig at gå i seng kl. 16, når solen går ned. Derfor er det rart, at vi kan forlænge dagen ved at tænde lys indendørs, og ved at indrette dig med det rette lys kan du faktisk opnå større velvære og bedre søvn.

Vågn friskere og gladere

Ligesom mange andre dyr har mennesket særlige celler i nethinden, som opfanger lys med den bølgelængde, dagslys har, og giver besked til hjernen om at vågne. Samtidig stopper kroppen med at udskille det søvndyssende hormon melatonin og sætter i stedet gang i produktionen af glædeshormonet serotonin. Derfor føler du dig både friskere og gladere, når du bliver naturligt vækket af morgengryet.

Og af den grund kan soveværelset være et oplagt sted at installere et intelligent belysningssystem. Med det kan du forudindstille lyset til f.eks. at tænde med svag styrke og varm glød 5-10 minutter, før dit vækkeur ringer, og så langsomt skrue op for Lumen og Kelvin (se boks herunder), så du blidt og naturligt bliver trukket ud af søvnen.

Kender du Lumen, Ra og Kelvin?

Når du vil forbedre lyset i dit hjem, er det godt at kende til måleenhederne Lumen, Ra og Kelvin.


Lumen – I LED-pærer bliver lysstyrken målt i Lumen, som angiver mængden af lys, pæren udsender. Energistyrelsen anbefaler 800-1000 lumen i køkkenet og over spisebordet, 470 lumen i stuen og 250 lumen i soveværelset.


Ra – Angiver lyskildens evne til at gengive farver. Dagslysets Ra-værdi er 100, og det gælder derfor om at vælge pærer med en Ra-værdi så tæt på 100 som muligt.


Kelvin – Beskriver lysets glød. Jo lavere Kelvin, jo varmere er gløden. Dagslyset er ca. 6000 kelvin, mens en solopgang eller solnedgang har en kelvin på 2000-3000 kelvin.

Lyset gør dig skarpere

Også i løbet af dagen har lyset stor betydning for din effektivitet og dit velvære. I 2011 viste en undersøgelse foretaget af Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital, at gartnere, murere og andre, der arbejder udenfor mindst to timer om dagen, har 40 procent mindre risiko for at blive nedtrykte og i dårligt humør end folk med indendørs arbejde. Og ifølge forskerne skyldtes det ikke mindst, at de udearbejdende fik mere dagslys.

Har du ikke mulighed for at flytte dit arbejde udenfor, er der heldigvis hjælp at hente i kunstigt lys, der kan efterligne dagslyset.

I et forskningsstudie fra Schweiz blev forsøgspersonerne udsat for enten seks timers almindelig kontorbelysning eller seks timers kunstigt dagslys. Resultaterne viste, at det almindelige kontorlys gjorde medarbejderne mere trætte, uoplagte og dårligere til at udføre opgaver. Mens forsøgspersonerne, der arbejdede i kunstigt dagslys, følte sig friskere og klarede opgaverne bedre.

WiZ Connected

WiZ er et smart belysningssystem med lys og tilbehør, der er enkelt at installere. Skru en WiZ-pære i din lampe, download den lette og brugervenlige WiZ-app og nyd dit nye lys.

WiZ har en Ra-værdi på 90 og kan skifte fra 2000-6500 Kelvin. Med 64.000 toner af hvid, 16 mio. farver og forudindstillede velværetilstande kan WiZ altid levere lys med den rette temperatur og intensitet til alle dagens gøremål – uanset om du skal vågne, koncentrere dig, være kreativ eller falde til ro.

WiZ leveres med Wi-Fi, så det er nemt at parre lyset med din mobil. Desuden kan WiZ stemmestyres med Amazon Alexa, Google Home eller Siri shortcuts.

Se mere på wizconnected.com

Det rette lys giver bedre søvn

Med wifi, mobiltelefoner, tablets og bærbare computere kan vi tage de digitale teknologier med os overalt – også ind i sengen. Det giver udfordringer i forhold til søvn.

SDU har igennem mange år undersøgt danskernes søvn. Mens det i 2005 var omkring 7 procent, der svarede, at de ikke fik søvn nok til at føle sig udhvilet, så var det tal steget til 13,4 procent i 2017.

En ting er, at sociale medier og streamingtjenester frister med en konstant strøm af nye opslag eller spændende serie-afsnit – noget andet er det blå lys fra skærmen, som modvirker kroppens produktion af det søvnfremkaldende hormon melatonin. Omvendt har undersøgelser vist, at lys med gul-rødlig tone gør os mere afslappede.

Med intelligent belysning i stuen kan du indstille lyset optimalt, uanset om du sidder og arbejder ved spisebordet eller gerne vil slappe af og falde til ro om aftenen. Du kan også indstille det intelligente lys til automatisk at efterligne dagslysets døgnrytme, så lyset i dit hjem bliver lidt svagere og får en varmere glød, når aftenen falder på. På den måde kan du få det optimale ud af dagen og gøre noget godt for din søvn, dit velvære og din generelle livskvalitet.

Købes online her :

Daells Bolighus

XL Byg

Fog

Bilka

Proshop

LED pærer

Coolshop