Arkiv

Skrappere regler for billån

Finansieringsselskaberne strammer kursen over for folk, der vil låne til bilkøb. Bl.a. vil selskaberne ikke længere tage biler tilbage og samtidig hæfte for restgælden.

Bilejere, der har hørt om fidusen med at parkere den gamle bil ved finansieringsselskabet, aflevere nøglen og samtidig slippe af med restgælden, kan godt spare sig denne sidste køretur. Den går ikke længere.

Selv om FDM siger god for den metode, strammer udlånsselskaberne op på deres forretningsmetoder. Samtidig advarer en juridsk ekspert i kreditaftaler FDM mod at fortsætte med sin rådgivning.

FDM risikerer at få et erstatningsansvar på halsen og udsætte mange forbrugere for unødige retssager, som de vil tabe.

Problemet kan illustreres ved følgende typiske eksempel:

Hr. Jensen er godt træt af sin bil. Der er for mange reparationer på den, og han har kig på en anden model.

Han skylder stadig 50.000 kr. på billånet, men bilen kan kun sælges for 30.000 kr.

Derfor prøver han at slippe ud af sit problem ved at aflevere bilen til udlåns-selskabet. For han har hørt, at det kan man godt.

Den trafik er nu blevet så udbredt, at finansieringsselskaberne siger stop. De støtter sig til et par domme, som klart markerer, at det er de i deres gode ret til. Når man har købt noget på kredit som f.eks. en bil, kan man ikke bruge tilbagelevering som en generel fortrydelsesret. At levere tilbage eller sælge selv kan måske og måske ikke indløse restgælden. Er der gæld tilbage, når bilen er solgt, skal låneren derfor betale gælden ud.

FDM står fast

FDM har længe rådgivet sine medlemmer om, at tilbagelevering er en lovlig måde at slippe af med restgælden, siger Lars Ellegaard, der er chef for FDM's juridiske afdeling:

»Det er korrekt, at et par byretsdomme siger, at man ikke kan bruge den metode, men højere instanser kan ændre disse afgørelser. Sker det ikke, må vi jo indrette os efter det.

Men vi har tidligere fortolket Kreditaftaleloven anderledes og rådgivet ud fra det, vi mener er gældende ret. Det vil vi måske fortsætte med.

Selskaberne har jo også haft mulighed for at indkalkulere risikoen for, at lånerne leverer bilerne tilbage.«

Den holdning møder stærk kritik hos professor, lic. jur. Lennart Lynge Andersen, Handelshøjskolen i København:

»FDM har ikke til opgave at fortolke en bestemmelse ensidigt i deres medlemmers favør. Der står intet i Kreditaftaleloven om, at man har ret til at tilbagelevere en ting til fuld indfrielse af gælden, blot fordi man har lyst til det.

Når man har en betalingsevne, skal man overholde en aftale om tilbagebetaling af et lån.«

Erstatningsansvar

Ifølge professor Lynge Andersen risikerer FDM at få et erstatningsansvar, som andre professionelle rådgivere kan blive påført:

»Hvis FDM virkelig vil fortsætte den fejlagtige rådgivning, og forbrugerne følger rådet, må finansieringsselskaberne gå til domstolene i hvert eneste tilfælde. Så bliver det dyrt for bilejerne og samfundet.«

Direktør Hugo Martinusen, Jyske Finans, der samtidig er brancheformand for finansieringsselskaberne, siger, at udviklingen med blot at aflevere bilerne har været betydelig, og at selskaberne nu i fælles forståelse vil kræve lovgivningen overholdt:

»Når selv velstående kunder med gode indtægter og friværdi i deres huse bruger tilbagelevering som en almindelig fortrydelsesret, må vi sige stop.

Selskaberne taber ganske betydelige beløb. I gennemsnit er der 25.000-35.000 kr. tilbage på et lån, når der sker tilbagelevering, og hos os kan vi have 10-20 tilbageleveringer på en måned.«

Naturligvis skal en låntager, der kommer i økonomiske vanskeligheder, kunne komme ud af sit lån, men det er en klar misforståelse, at alle og enhver blot kan aflevere bilen og slippe for restgælden, pointerer han.

Lavere priser

Problemet er accelereret i kølvandet på stadigt lavere brugtbilspriser, for lille udbetaling på lånene og for lang løbetid. Også løbetiderne strammes op, siger han.

I spidsen for finansieringsselskabernes nye kurs står deres advokat, Michael Gregersen.

Han slår fast, at de nye domme betyder, at selskaberne er på sikker grund, når de fremover vil fastholde, at lånerne ikke har en generel ret til at aflevere den gamle bil og regne med, at gælden er ude af verden.

Kun købere, der kan dokumentere, at de har reelle økonomiske vanskeligheder, kan levere bilen tilbage til fuld og endelig afgørelse af det økonomiske mellemværende.

Hvis en låner har mulighed for at betale sin gæld, finder Kreditaftalelovens regler om tilbagetagelse i forbindelse med misligholdelse overhovedet ikke anvendelse.

ulla.noerby@jp.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.