Nye regler for etablering
Omsider er det gået op for det danske skattesystem, at lønmodtagere over 45 år ikke nødvendigvis er så affældige, at de ikke længere har det nødvendige initiativ til at starte egen virksomhed.
I årtier har den øvre aldersgrænse for, hvornår der senest skal tages hul på en etableringskonto, været 45 år.
Havde lønmodtageren med ambitioner om en tilværelse som selvstændig ikke realiseret drømmen, inden han eller hun fyldte 45 år, faldt skattevæsenets hammer i form af skatteefterbetaling af den opsparede etableringskapital.
65 år
Nu har skatteminister Svend Erik Hovmand forhøjet aldersgrænsen. Fremover kan lønmodtagere spare op på en etableringskonto helt frem, til de fylder 65 år.
En beslutning, der hilses med tilfredshed i revisororganisationer, der længe har forholdt sig kritisk til, at skattevæsenet betragtede 45-årige som så udpumpede, at de ikke længere kunne starte egen virksomhed.
Forlængelsen er interessant ikke mindst i lyset af virksomheders stigende lyst til at skille sig af med medarbejdere, når de passerer de 50 år.
Med forlængelsen af muligheden for at benytte etableringsopsparing, har de en ekstra hest at spille på den dag, de evt. står som ledige, men stadig med mod på at kaste sig ud i en tilværelse som selvstændig.
Efterbeskatningsreglerne i tilfælde af, at etableringskontoen ikke bruges - nu inden man er fyldt 65 år - er også blevet lempet.
Hidtil er der ved efterbeskatning lagt 5 pct. pr. år i opsparingsperioden og til fristens udløb.
Denne sats er fra 2002 sænket til 3 pct. årligt.