Ny mur skjulte hus fra 1800-tallet
Familie strides med forsikringsselskab om, hvorvidt det ældgamle og porøse murværk uden sokkel er "en skade"
Den trelængede ejendom med to tønder land i oplandet ved Silkeborg blev heldigvis sat til salg i 2001, så Janne og Kim Them slog til i december ved prisen på 1,1 mio. kr. Så var der råd til at lave nyt køkken og bad og indrette stalden til beboelse. Det ville give god plads til familien på fire, en hund og fire katte.
Der skulle også være nok til endnu en hund og måske et par heste.
Drømmen lever endnu, men familien bor stadig tæt stuvet sammen i en campingvogn på deres nye ejendom. Tålmodighed og tolerance skal bære dem igennem på den måde lang tid endnu.
Imens står deres nye hjem som en tom skal. Og udtrykket "nye hjem" er nærmest en provokation. Her ligger hele problemet.
Af papirerne fremgik, at ejendommen var fra 1956. Det var jo en lidt ældre sag, og derfor tegnede familien en ejerskifteforsikring hos Nykredit Østifterne Forsikring.
Også forsikringsselskabet gik ud fra, at det nu påtog sig en risiko for fejl og mangler ved en ejendom fra 1956.
Kim og Janne Them smøgede ærmerne op og gik i gang. Bl.a. ville de fjerne nogle gamle, bløde plader på indervæggene i stuehuset. Murene skulle pudses pænt op.
Stor var overraskelsen, da et ældgammelt murværk og sågar et indmuret vindue dukkede frem bag pladerne. Sokkel var der heller ikke noget af under den gamle indermur, ligesom inder- og ydermure ikke var forankrede i hinanden.
Mur fra 1890
Deres private efterforskning hos tidligere ejere, i Lokalhistorisk Arkiv og hos Århus Amt afslørede, at det gamle murværk var fra 1890, måske endnu ældre. I 1970'erne var det blevet skalmuret udvendigt.
Man skal ikke gå ret tæt på bygningen for at fastslå, at her skal noget gøres, før huset kan blive beboeligt.
Men ejerskifteforsikrings-selskabet har kun accepteret at betale for udskiftning af rådne vinduesoverliggere. Også denne del af sagen er uafklaret. Den pris for udskiftningen, som familien har indhentet hos en lokal håndværker er for høj, mener selskabet.
Forsikringsselskabets grundholdning er, at huset uden for Silkeborg ikke har en skade i forsikringsmæssig forstand. Den gamle indermur er godt nok porøs og uden sokkel. Men sådan byggede man i 1800-tallet, og naturligvis er det nu mærket af tidens tand.
Janne og Kim Them mener bestemt, at deres hus har en skade. De og også forsikringsselskabet havde begge en klar forventning om, at ejendommen var fra 1956. Nu skal der postes mange penge i at nå op til bare 1956-standard, er ægteparrets holdning.
Lang ventetid
Gennem deres advokat presser de hårdt på for at få afklaret erstatningsspørgsmålet. De indgav i juni en klage til Ankenævnet for Forsikring, hvor netop deres problemstilling er en ny variant for ankenævns-juristerne. Der er otte måneders ventetid på en kendelse.
Nu har deres forsikringsselskab Topdanmark netop accepteret at betale for udgiften til syn og skøn. Men Retten i Silkeborg kan først tage stilling til dette spørgsmål i september.
Tiden går både langsomt og hurtigt for familien Them. Langsomt på grund af det træge papirarbejde og det tætte samvær i campingvognen. Hurtigt fordi efteråret er på vej. Når frosten bider sig fast i dugen på forteltet og fryser plastslangerne til vandforsyning i det lille toilet i hustomten, bliver tålmodigheden for alvor afprøvet.