Frygt for plat med kontrakter
Flere hundrede tusinde jobkontrakter blev ulovlige den 1. august, og nu forventer både arbejdstagere og arbejdsgiver-organisationer i stribevis af retssager.
Check din ansættelseskontrakt. Sandsynligheden for, at den ikke opfylder lovens krav, er stor.
Er det tilfældet, kan du kræve enten 5000 kr. eller 10.000 kr. af din arbejdsgiver. Skattefrit, vel at mærke. Og det vil kun koste dig et frimærke.
Flere hundrede tusinde jobkontrakter skønnes at være blevet ulovlige, efter at en ny lov trådte i kraft den 1. august. Ifølge de nye regler skal indholdet i alle jobkontrakter fra den dato været langt mere nuanceret, end de gængse 10 punkter om f.eks. arbejdstid, jobindhold og ferie.
Det er faste aftaler, der i mange år har været den almindelige skabelon for langt de fleste ansættelseskontrakter i Danmark. Nu skal kontrakterne indeholde alle væsentlige forhold", som det udtrykkes.
Hvad det indebærer, vil være helt op til arbejdsgiverne at vurdere, og derfor forventer både arbejdsgivere og fagforeninger nu en byge af retssager.
»Paradoksalt nok har formålet med de nye regler været at nedbringe antallet af slagsmål i ansættelsesforhold.
Ved at gøre jobkontrakterne mere nuancerede kan ansatte og arbejdsgivere i tvivlsspørgsmål jo blot henholde sig til indholdet i dem.
Men der er ingen tvivl om, at vi nu kommer til at se en byge af retssager, og i sidste ende kan det blive op til EF-domstolen at fortolke loven,« siger lederen af HK's juridiske afdeling Lars Kristiansen.
Tykke kontrakter
»For selv om arbejdsgiverne op til lovens ikrafttræden den 1. august har haft god tid til at revurdere tvivlsomme jobkontrakter, lever mange jobkontrakter stadig ikke op til kravene.
I HK vil vi ikke ligefrem opsøge sagerne. Men det er klart, at vi ved fremtidige stridigheder om ansættelsesvilkår ude på arbejdspladserne vil checke, om jobkontrakterne indeholder alle væsentlige forhold.
Er det ikke tilfældet, vil vi naturligvis på medlemmets vegne kræve udbetalt en godtgørelse af arbejdsgiveren,« siger Lars Kristiansen. Ifølge loven kan den ansatte kræve en skattefri godtgørelse på 5000 kr., hvis ikke jobkontrakten er lovlig.
Og hvis der opstår uenighed om ansættelsen, der kunne have været undgået, hvis kontrakten var blevet ændret, kan den ansatte kræve en godtgørelse på 10.000 kr. - ligeledes skattefrit.
»Jeg vil bestemt ikke udelukke, at lønmodtagere og ikke mindst advokater vil forsøge at slå mønt af det her, hvis de mener, at en jobkontrakt ikke lever op til kravene,« siger ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening, Flemming Dresen.
Venter retssager
Også han venter nu en stribe retssager om fortolkning af de nye bestemmelser, men afviser HK's skøn på flere hundrede tusinde ulovlige kontrakter.
»Tallet må være væsentligt lavere. Hvor mange kan vi ikke gisne om, men man skal huske på, at mange forhold i forvejen er dækket ind i overenskomster.
Nogle advokater har slået til lyd for, at en jobkontrakt nærmest skal være et digert værk af aftaler om f.eks. påklædning for at leve op til kravene, men det er ikke tilfældet.
Efter vores vurdering kan man i mange jobkontrakter nøjes med at henvise til bestemmelserne i firmaets personalehåndbog,« siger Flemming Dresen.
Den nye lov er et resultat af en dom ved EF-Domstolen, der tilkendte en tysk lønmodtager en gedigen erstatning fordi indholdet i hans jobkontrakt ikke levede op til bestemmelserne.
Dommen satte således fokus på, at heller ikke mange tusinde danske kontrakter lever op til EU-kravene om specifikationer af jobindhold og vilkår, og derfor havde den danske regering intet andet valg end at få vedtaget en ny lov.
I virkeligheden skulle bestemmelserne allerede være trådt i kraft den 1. april.
Men da det stod klart, at tidsfristen ikke ville kunne nås af de godt 72.000 berørte danske virksomheder, blev fristen udsat til den 1. august.
Alene gennemgangen og eventuelt omskrivningen af de mange kontrakter vil, ifølge et testpanel nedsat af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, lægge beslag på helt op imod 290.000 arbejdstimer.
Dertil kommer, at de nye mere besværlige jobkontrakter vil give virksomhederne mere administrativt bøvl, der i testpanelets rapport anslås at kunne løbe helt op i 470.000 ekstra arbejdstimer årligt.