Byggeriet går i stå
Boligbyggeriet i Danmark er næsten gået i stå, lyder det fra byggeriets arbejdsgivere. Bekymringen for fremtiden deles af byggesektorens lønmodtagerorganisationer.
Byggesektoren hænger med ørerne.
Meldingen kommer fra Byggeriets Arbejdsgivere, BYG, efter en usædvanlig stille sommerperiode. Afdelingschef i BYG, Jonas Møller, er ikke i tvivl om, at en mærkbar tilbagegang i aktiviteterne i dansk byggeri er under opsejling.
»Vi kan se på antallet af konkurser og udbetalte lønsummer, at det går tilbage. Og det gør det på et tidspunkt af året, da det ikke burde gå så meget tilbage,« lyder det fra afdelingschefen i BYG.
De seneste tal fra Danmarks Statistik bekræfter ifølge Jonas Møller den mistrøstige udvikling. Der måles med et vist efterslæb, og allerede i årets første kvartal var der et ganske betydeligt fald i forhold til samme kvartal året før.
»Det er helt galt i København. Byggeaktiviteten forstået som tilvæksten på boligområdet i København har været på en promille. Og det er altså ekstremt lidt. På landsplan er tilvæksten i boligmassen normalt mellem en halv og en hel procent om året,« forklarer Jonas Møller.
Han giver regeringens tilbageholdende boligpolitik skylden for en del af miseren. Blandt andet har en længe bebudet boligpakke fra den konservative erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen ladet vente længe på sig.
»Den gamle regering nåede i maj 2001 at lancere en samlet boligpakke med en række forslag. Men lige før, den skulle sættes i værk, fik vi valget. Og vi må konstatere, at den nye regering ikke rigtig er kommet ud af røret endnu. Og det er beklageligt, for så vidt der i dele af landet mangler boliger. Det drejer sig blandt andet om de større byer Århus, København og Aalborg samt om trekantsområdet,« siger afdelingschefen fra byggeriets arbejdsgiverorganisation.
Stort boligefterslæb
BYG vurderer, at der for tiden er et efterslæb på 60.000 boliger, som markedet med lethed ville kunne aftage. For danskerne rykker mod de større byer, hvor der gennem de seneste fem år er oprettet et meget stort antal nye arbejdspladser.
»Boligbyggeriet skulle have et puf fra det offentlige, for det ligger helt stille. Det kunne være i form af subsidier til byggeriet som f. eks skattelettelser til investorerne. Det kunne få pensionskasserne til at gå i gang med at bygge, hvis det kunne betale sig at investere i byggeri. Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen har bebudet, at han regner med at komme med noget. Men det trækker altså ud,« konstaterer Jonas Møller.
Han hæfter sig ved, at det også klinger af inden for erhvervsbyggeri eksempelvis med hensyn til store virksomheders domicilbyggeri. Det sker dog efter en periode med ekstremt stor aktivitet, og derfor har den udvikling været til at forudse, lyder meldingen fra BYG.
BAT deler bekymringen
Bekymringen for situationen i byggesektoren deles af byggeriets lønmodtagerorganisationer i BAT-kartellet. Endnu har BAT ikke foretaget beregninger, der får alarmklokkerne til at ringe. Men sekretariatsleder Gunde Odgaard konstaterer, at det ikke vil undre, hvis der er krise på vej inden for dansk byggeri.
»Vi er især nervøse for, at det almene byggeri går i stå. For kommunerne er økonomisk trængte, og regeringen har ikke udmærket sig ved at føre en konstruktiv boligpolitik, der kan komme byggesektoren i Danmark til gode. Så det er meget sandsynligt, at arbejdsgiverne i BYG har ret i deres forudsigelse af, at vi er på vej ind i en alvorlig byggekrise her i landet,« siger Gunde Odgaard.
Det afvises dog i Erhvervs- og Boligstyrelsen. Her konstaterer vicedirektør Birthe Lehmann, at der allerede er gennemført initiativer, der i år har givet 1500 flere boliger end sidste år.
»I den boligpakke, som den gamle regering havde bebudet, var en væsentlig del af indholdet, at grundkapitalen skulle halveres for det støttede boligbyggeri. Og det er gennemført. Samtidig er der gennemført, - og det var ikke med i den tidligere regerings forslag, - nogle særligt fordelagtige finansieringsregler for noget mere privat plejehjemsbyggeri,« siger vicedirektør Birthe Lehmann.
Afventer finanslovs udspil
Hun konstaterer samtidig, at det forventes, at der i år bliver givet støtte til det almene byggeri, så det kommer op på 8000 boliger, mens der sidste år kun blev opført 6500 almene boliger.
»Med hensyn til det private udlejningsbyggeri, som ministeren har lovet støtte ved flere lejligheder, så er det ikke udmøntet endnu, hvordan det kan ske. Og der kommer heller ikke noget frem om det her i sommerferien. Men vi har jo også et finanslovforslag, som bliver fremsat i slutningen af august. Og så er der i øvrigt også tanker fremme om, at vi skal gøre noget ved byggeri af ungdomsboliger. Så jeg deler altså ikke den pessimisme, som organisationerne giver udtryk for,« siger erhvervs- og boligstyrelsens vicedirektør.