Arkiv

Disney brød børsregler

Underholdningskoncernen Walt Disney Company føjede sig mandag til listen de virksomheder, der må gå bodsgang til børstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC).

I en børsmeddelelse oplyser Disney, at tre bestyrelsesmedlemmer ikke er helt så habile, som de hidtil har fremstået.

Disney-koncernen har offentligt betegnet de tre - rektor Reveta Bowers, direktør Stanley Gold og entreprenør Raymond Watson - som »uafhængige«, fordi de hverken direkte eller indirekte havde nogen kommerciel eller privat berøring med koncernen.

Nu viser det sig imidlertid, at alle tre har børn, der inden for det seneste år har arbejdet for Disney-koncernen. To af dem gør det fortsat.

Tjente millioner

Jennifer Gold, datter af Stanley Gold, tjente sidste år 85.111 dollars (650.000 kr.) på sit job i Disney's forbrugerproduktafdeling. David Watson, søn af Raymond Watson, tjente 152.608 dollars (1.165.000 kr.) som ansat på TV-kanalen Disney Channel. Craig Bowers, søn af Reveta Bowers, tjente 81.863 dollars (625.000 kr.) på sit job for Disney's internetgruppe. Han arbejder ikke længere for Disney.

Desuden oplyser Disney, at Louise Bryson, gift med bestyrelsesmedlemmet John Bryson, er salgs- og marketingdirektør i Lifetime Entertainment Television, et kabel-TV-selskab, som Disney-koncernen ejer halvdelen af.

Louise Bryson modtog i fjor 1,35 mio. dollars (10,3 mio. kr.) i en kombination af løn, bonus og aktieoptioner. Disney understreger i børsmeddelelsen, at koncernen ikke har nogen indflydelse på aflønningen af medarbejdere i Lifetime Entertainment Television.

Langvarig kritik

Disney har gennem længere tid været kritiseret for, at den 16 mand store bestyrelse tæller for mange medlemmer, der ikke i enhver henseende kan betegnes som uafhængige.

Officielt har Disney betegnet 13 af de 16 bestyrelsesmedlemmer som uafhængige, men med de seneste oplysninger, er antallet nu nede på 10, idet Disney fortsat anser John Bryson for uafhængig.

Vedtægterne for Walt Disney Company tvinger ikke de tre medlemmer til at forlade bestyrelsen, men Stanley Gold må dog forlade bestyrelsens udvalg for forretningsetik og -moral.

Netop Stanley Gold er et af de bestyrelsesmedlemmer, som aktieanalytikere aldrig har betegnet som uafhængig, eftersom han er administrerende direktør for Walt Disney-familiens investeringsselskab Shamrock Holdings Incorporated. Desuden er han forretningspartner med Roy E. Disney, der er næstformand for koncernens bestyrelse.

Nogle aktieanalytikere spekulerer derfor på, om der er andre motiver end de forretningsmæssigt ædelmodige bag børsmeddelelsen. Stanley Gold sad også i bestyrelsen, som i 1984 ansatte Disney's administrerende direktør og bestyrelsesformand Michael Eisner, der er en af de længst regerende i Hollywood.

Eisner er kommet under skarp beskydning, fordi Disney-koncernens indtjening er faldet drastisk samtidig med, at der er problemer i flere af koncernens store divisioner. Forhold, der har ført til, at kursen på Disney-aktier er faldet til det laveste niveau siden 1994. Flere analytikere peger på, at Eisner ikke møder tilstrækkeligt modspil fra en bestyrelse, der i alt for høj grad består af insidere.

Lån til ledere i Sun

Også Sun Microsystems Incorporated har måtte vejen omkring SEC med en meddelelse om, at koncernen har ydet lån til en række ledende medarbejdere. Sun understreger, at lånene er ydet før den nylige lov-ændring, der forbyder lån til ledende medarbejdere. Samlet drejer det sig om 6,3 mio. dollars (48,1 mio. kr.).

Lånene er bl.a. givet til medarbejdere som personalechef Eva Sage-Gavin, så hun i forbindelse med sin ansættelse var i stand til at købe sig en bolig i nærheden af Sun's hovedkvarter i Silicon Valley, der har de højeste ejendomspriser i USA. Andre har lånt penge til at indløse aktieoptioner, mens en enkelt har lånt penge til at indfri et banklån, der var optaget med sikkerhed i Sun-aktier.

Flere af lånene er indfriet, og for de resterende er der aftaler om, hvordan de skal afvikles.

I oprydningen efter det betalingsstandsningsramte teleselskab WorldCom Incorporated er bobestyrerne faldet over Douglas Lake Ranch, der ligger 325 km nord for Vancouver på Canadas Stillehavskyst.

Et lille samfund

Ranchen blev i 1998 købt af WorldCom's grundlægger Bernard Ebbers for 68 mio. dollars (519 mio. kr.). For den sum fik han imidlertid også Canadas største ranch med et areal på 202.500 hektar, 22.000 stykker kvæg og 300 heste. De ansatte på Douglas Lake Ranch er så mange, at de bor i en by på ranchen med egen skole, supermarked, kirke, m.m.

Bernard Ebbers skylder WorldCom 408,2 mio. dollars (3,11 mia. kr.), som han har lånt til dækning af tab på sin beholdning af WorldCom-aktier. Foruden købet af Douglas Lake Ranch er pengene gået til køb af et yachtværft i Savannah i staten Georgia samt 186.300 hektar skov i staterne Tennessee, Alabama og Mississippi.

Ebbers har aftalt, hvordan lånet skal betales tilbage. Første afdrag på 25 mio. dollars (191 mio. kr.) forfalder den 29. april 2003.

louiedk@jp.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.