Prisen på øko-korn rasler ned
Bunden er gået ud af markedet for økologisk korn. På bare et år er prisen halveret, så de økologiske landmænd i bedste fald kan få omkring 80 kr. for det foderkorn, de høster på markerne netop nu.
»Ingen økologiske planteavlere kan tjene penge med den kornpris. De seneste år har dækningsbidraget svinget omkring 2000 kr. pr. hektar. Men med det seneste prisdyk får vi negative dækningsbidrag på mindst 1000 kr. pr. hektar,« vurderer Henrik Refsgaard, formand for de økologiske planteavlere.
»Prisfaldet kan tvinge nogle økologiske planteavlere til at lukke. Men jeg mener, at landmændene i stedet bør undersøge mulighederne for at handle med hinanden uden om grovvarefirmaerne. Det prisniveau, grovvarebranchen nu spiller ud med, er en ren panikreaktion, fordi de fejldisponerede i 2001, da de købte for meget økologisk korn. Det har kostet et tab, som nu skal tørres af på landmændene,« mener Henrik Refsgaard.
Øget udbud
Men ifølge Karsten Muus, salgschef for økologi hos KFK, er prisfaldet en logisk konsekvens af, at udbuddet af økologisk korn er øget markant.
»EU-tilskud har lokket mange til at lægge om til økologisk planteavl. Derfor står vi lige nu med masser af sælgere, men ingen købere af økologisk korn«.
Søren Nilausen, chef for økologisektionen i DLG, vurderer, at prisen på økologisk foderkorn er halveret i forhold til høsten 2001. Da fik de økologiske landmænd omkring 160 kr. for 100 kg. foderhvede.
Byttepris
»Nu skal de regne med omkring 80 kr. for korn, som vi afhenter. Og det er vel at mærke en såkaldt byttepris - altså en pris vi betaler til landmænd, som efterfølgende køber deres foder hos os. Økologiske planteavlere, der bare vil sælge deres korn til os uden efterfølgende at købe foder, må vi desværre afvise lige nu. Vi har stadig betydelige mængder økologisk korn på lager fra høsten 2001, og vi har allerede i foråret forpligtet os til at aftage en del på langtidskontrakter, så vi har ikke mulighed for at tage ekstra mængder ind,« fortæller Søren Nilausen.
Han vurderer, at prisfaldet skyldes et øget udbud, men også en efterspørgsel, der viste sig at blive mindre end ventet.