Arkiv

SiD vil ændre aktivering

SiD har indtil nu været en stor forkæmper for 75 pct.-reglen, som sikrer ledige aktivering i 75 pct. af tiden. Nu er SiD parat til at opgive reglen, men kun for at få noget bedre i stedet

20-25.000 specialarbejdere har i dag ikke et arbejde. Det er absolut for mange, mener deres fagforening, og derfor kræver SiD bedre og mere effektiv aktivering. Det indebærer også, at SiD er parat til at slippe 75 pct.-reglen, som betyder, at ledige i dag skal aktiveres i 75 pct. af tiden i de sidste tre år af deres ledighedsperiode på dagpenge.

»Vi vil gerne se på, om vi kan få noget andet og bedre aktivering,« siger Poul Hansen, uddannelsessekretær i SiD, som ellers har været en indædt forkæmper for det omstridte krav.

75 pct.-kravet kom til i den seneste arbejdsmarkedsreform under den socialdemokratisk ledede regering. Kravet var prisen for, at fagforeningen kunne acceptere en nedskæring i dagpengeperioden fra fem til fire år. Men kravet om 75 pct. aktivering har aldrig fungeret efter hensigten hos de fleste arbejdsformidlinger (AF).

Kvaliteten afgørende

»I stedet forlanger vi, at indsatsen overfor de ledige ikke forringes. Vi vil ikke have mindre aktivering. Det må godt være billigere. Det er kvaliteten af aktiveringen, der er afgørende,« mener Poul Hansen.

Med SiD's velsignelse til opgivelsen af 75 pct.-reglen kan LO nu gå til forhandlingerne om en ny arbejdsmarkedsreform med VK-regeringen med et forslag om, at arbejdsgiverne skal yderligere forpligtes i forhold til at hjælpe de ledige i arbejde. Ifølge Poul Hansen er de ledige SiD'ere største problemer i dag, at de mangler de nødvendige kvalifikationer, og at der mange steder ikke er mulighed for et job i lokalområdet. SiD vil dog ligesom hovedorganisationen LO ikke være med yderligere nedskæringer på aktiveringsområdet, som koster staten ca. 12 mia. kr. om året inklusiv dagpenge til de aktiverede. Fordi AF i de senere år ikke har kunnet bruge de afsatte kroner til aktivering har VK-regeringen nu skåret 1,5 mia. kr. af bevillingen til den aktive arbejdsmarkedspolitik. Der må ikke skæres mere, mener SiD, som vil have yderligere opkvalificering og uddannelse af såvel de allerede fastansatte som af de ledige. SiD's hovedbestyrelse skal torsdag i denne uge diskutere SiD's indspil i forbindelse med den ny arbejdsmarkedsreform.

Tidligere indsats

Landets to øvrige hovedorganisationer Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) og Akademikernes Centralorganisation (AC) har i flere år arbejde på at få afskaffet 75 pct.-reglen. De to organisationer vil hellere bruge flere penge på en tidligere indsats for de ledige, som i det første års ledighed typisk er overladt til sig selv. Først i de sidste tre år af ledighedsperiode træder 75 pct.-kravet i kraft. I FTF håber faglig sekretær Jens Frank, at enigheden blandt arbejdsmarkedets parter nu kan bruges til, at man får lavet aktivering, som ikke har volumen som mål, men i stedet den enkeltes og arbejdsmarkedets behov.

Også Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og regeringen er klar til at opgive 75 pct.-kravet, når der til efteråret skal vedtages en ny arbejdsmarkedsreform "Flere i arbejde".

maria.dalhoff@jp.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.