Kinesisk mur mod kopier
I årevis har Jacob Jensen Design kæmpet mod kinesisk kopiproduktion af bl.a. ure og telefoner. Nu tager firmaet utraditionelle midler i brug for at få de kinesiske myndigheder til at gribe ind.
Flere års sammensparet frustration over, at firmaets design af bl.a. ure og telefoner kopieres af kinesiske virksomheder, får nu Jacob Jensen Design fra Højslev ved Skive til at tage utraditionelle midler i anvendelse.
Med chefdesigner Timothy Jacob Jensen i spidsen har firmaets designere bygget en 250 meter lang kopi af den kinesiske mur - bestående af 5500 bordur-kopier, som i dag i forbindelse med en happening i Skive Lufthavn skal væltes som dominoklodser. Bagefter afleveres de ulovlige ure på den kinesiske ambassade i København med en opfordring til myndighederne om at sætte en stopper for den illegale kopiering.
»Vi er ikke ude på at såre kineserne, som vi i andre sammenhænge har et godt samarbejde med, men nu har vi i næsten et helt år kæmpet ad juridisk vej for at standse den ulovlige produktion - uden resultat. Nu må det være på tide, at de kinesiske myndigheder griber ind. Det forpligter, at Kina er blevet medlem af Verdenshandelsorganisationen, WTO, med alle de fordele, som det indebærer. De vil gerne være med i kollektivet, men så må de også tage opvasken, når det er deres tur,« siger Timothy Jacob Jensen, søn af firmaets grundlægger.
Kopi af bordur
Den konkrete sag handler om et bordur, som Jacob Jensen tegnede i 1987. I det forløbne år er tusindevis af kopier fra den kinesiske ur-producent, Dannol Electronics Co. i Guangzhou, væltet ind over grænserne. Jacob Jensen Design, som bl.a. er kendt for at have formgivet en række eksklusive produkter for B&O, har relativt problemløst fået en række danske importører og forhandlere til at strække våben. De har til sammen udleveret 5500 kopier til destruktion, hvilket svarer til ca. en fjerdedel af de ulovlige ure, som ifølge Timothy Jacob Jensen er sendt i omløb på det danske marked.
»Men selv om vi har involveret to advokatfirmaer med speciale i ophavsret samt udenrigsministeriet, den danske ambassade i Beijing og generalkonsulatet i Guangzhou, så har Dannol ikke reageret på vores henvendelser. Firmaets ledelse har blot telefonisk meddelt den danske generalkonsul, at kopierne ikke kan være deres hovedpine, fordi de kun er forhandlere - ikke producenter. Men det er en notorisk løgn, for urværket er Dannols eget,« siger Timothy Jacob Jensen.
Dialog med ambassade
Han har på det seneste været i dialog med den kinesiske ambassade, som er alt andet end begejstret for dagens aktion og har opfodret det jyske firma til at arbejde videre ad de officielle kanaler. Men chefdesigneren fastholder, at den skal gennemføres for at skabe opmærksomhed om piratkopierne og de enorme tab, som de medfører for bl.a. dansk erhvervsliv.
»Det eneste, vi beder den kinesiske ambassade om, er at anerkende, at problemet eksisterer, og drage omsorg for, at den pågældende virksomhed får én over fingrene,« siger Timothy Jacob Jensen.
Han tilføjer, at danske og europæiske formgivere oftere og oftere kopieres af kineserne:
»Og det er især vanskeligt for de små og mellemstore virksomheder at finde kræfter til at tage kampen op. Det koster os ca. 100.000 kr. at køre en sag mod Dannol, og vi har ikke meget håb om at vinde, så der er ikke noget at sige til, at mange opgiver på forhånd,« siger Timothy Jacob Jensen.
Det lykkedes i går ikke at få en kommentar fra den kinesiske ambassade, og Dannol Electronics i Guangzhou afviste alle forespørgsler ved omstillingsbordet.