Landbruget er arbejdsmiljøets duksedreng
Arbejdstilsynet har erklæret landbruget for indsatsområdet i 2002. Men de finder heldigvis ikke, hvad de leder efter. Landbruget har nemlig ændret sig til at være en duksedreng, når det kommer til godt arbejdsmiljø.
Landbruget er i fuld sving med at afkræfte myterne om at være en farlig arbejdsplads. Arbejdstilsynet har erklæret landbruget for indsatsområde i 2002, og de foreløbige anstrengelser har vist sig at være forbløffende gode. Arbejdstilsynet skal besøge over 3000 landbrug for derefter at inddele dem i tre rangeringer.
Landbruget har bedre arbejdsmiljø end gennemsnittet for alle andre brancher. Faktisk viser det sig, at 38 procent af de foreløbigt 709 besøgte brug ligger i den bedste kategori. Det er omkring 18 procent højere end landsgennemsnittet for alle brancher, der ligger på omkring 25 procent.
Markant forbedring
»Det er en markant forbedring, som er meget overraskende i forhold til, hvad vi forventede, inden indsatsen blev iværksat,« siger Johnny Ulff Larsen, der er formand for Branchearbejdsmarkedsmiljørådet Jord til Bord, der er landbrugssektorens arbejdsmiljøtilsyn.
Dog hører det med til det samlede billede, at en tredjedel af alle brugene havner i den i den laveste rangering, nemlig kategori tre, hvor alle får et påbud om at ændre de kritisable forhold. Det ligger på højde med landsgennemsnittet, som er på mellem 30 og 35 procent.
»Der er sket utroligt meget med landbrugets arbejdsmiljø inden for de senere år. Men man kan altså ikke ændre ved, at landbruget altid vil være en mere farlig arbejdsplads end et kontor,« siger arbejdsmiljø-konsulent Morten Svane fra Landbrugets Rådgivningscenter. Landbruget, der traditionelt har mange dødsulykkker, opnåede sidste år den lykkelige rekord kun at have fem dødsfald. Et rekordlavt antal dødsfald, der var under de normale 10 til 12 dødsfald om året, oplyser Morten Svane.
Ewald Andersen, der er tilsynsførende for Arbejdstilsynet i Sønderjylland forklarer, at det er meget forskellige ting, som han møder, når tilsynet udføres.
Styr på tingene
»Generelt er der styr på tingene - landbruget har virkelig oppet sig. Nu kan det jo godt være, fordi vi melder vores ankomst på forhånd, men det er jo sådan set også underordnet. Bare arbejdspladserne bliver mere sikre,« siger Ewald Andersen. Han forklarer, at det ofte er manglende brugsanvisning til maskinerne eller manglende afskærmning, der udgør manglerne.
»Det er første gang, at vi laver en så storstilet indsats på landbrugsområdet. Og generelt har der været behov for at efterse sektoren. Dels for at være behjælpelig med gode råd, og dels får vi jo afkræftet nogle forestillinger om landbruget som en farlig arbejdsplads,« siger Ewald Andersen, der understreger, at det kun er resultatet af de foreløbige undersøgelser, og det samlede billede kan nå at ændre sig.