Hoffmeyer slår alarm over miljøbesparelser
Danmark vil miste international troværdighed - og danske virksomheder miste omsætning, hvis regeringen gennemfører den dramatiske nedskæring i miljøbistanden til Østeuropa, der er lagt op til.
Det var den klare konklusion fra tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, da han i går talte på en konference om miljøbistanden til Østeuropa, arrangeret af Ingeniørforeningen i Danmark.
»Hvis man gennemfører de drastiske nedskæringer, ryger Danmarks troværdighed, ligesom danske virksomheder vil miste en del af den markedsposition, de har opnået på miljøområdet især på grund af den danske hjælp,« konstaterer Erik Hoffmeyer, der er formand for den rådgivende komité for miljøbistand til Østeuropa.
Pres på venstremand
På konferencen, hvor mange af de konsulent-virksomheder, der har levet af den danske miljøbistand, deltog, kom formanden for Folketingets miljøudvalg, Venstremanden Eyvind Vesselbo, under massivt pres. Han blev afkrævet svar på, hvad regeringen og Venstre vil med miljøbistanden til Østeuropa. Det eneste Vesselbo kunne love, var imidlertid, at regeringen vil overveje, hvor mange af de 668 mio. miljøstøttekroner, som regeringen har indefrosset på en konto i Finansministeriet, der skal føres tilbage som hjælp til Østeuropa.
»Vi mener, det er tid at spørge sig selv, om hjælpen virkelig fungerer godt nok. For selvfølgelig kan det gøres bedre, og jeg er her for at få gode input - inden vi skal i gang med at finde ud af, hvordan de 668 mio. kr. skal fordeles. Men man skal gøre sig klart, at det niveau for hjælpen til Østeuropa, som den tidligere regering har lagt, ikke er nogen naturlov. Og så skal man huske, at selv om vi har indefrosset en del af hjælpen, er der stadig afsat en milliard til løbende projekter, ligesom vi alene i år bruger to milliarder.«
Eyvind Vesselbo forklarede samtidig, at regeringen mener, EU på lidt længere sigt skal overtage en stadig større rolle i forhold til at hjælpe de østeuropæiske lande med at få styr på deres miljø. Derfor vil der helt naturligt blive brug for mindre dansk hjælp, mener han.
Det giver mening
Projektleder Jes Clauson-Kaas fra COWI forklarede på konferencen, hvorfor det kan være en rigtig god idé - også for det danske miljø - at hjælpe polakkerne med at rense deres spildevand i stedet for at bruge alle pengene hjemme i Danmark:
»I Danmark er det i forbindelse med vandmiljøplanen lykkedes at fjerne 16.000 tons kvælstof fra vandmiljøet. Det har kostet 6,5 mia. kr. - eller 360 kr. pr. tons pr. år. I Østeuropa er det lykkedes at fjerne cirka den samme mængde - men her har prisen kun været 135 kr. pr. tons pr. år. Af dem har blot 22 kr. været dansk støtte. Hvis vi skal reducere vores udledning i Danmark, vil udgiften blive endnu højere, derfor er der god mening i at hjælpe i Østeuropa,« mener Jes Clauson-Kaas.
Forskningsprofessor Mikael Skou Andersen har forsøgt at sætte en pris på, hvad vi har fået for de 3,3mia. kr., der allerede er givet i støtte til Østeuropa. Med et forsigtigt skøn kommer han frem til, at værdien over 10 år er på mere end 10 mia. kr.