Privatøkonomi

Jesper Rangvid: »Der er også positive effekter ved afdragsfrie lån«

Professor Jesper Rangvid har kritiseret de afdragsfri lån skarpt, men deltager nu i et forskningsprojekt, som også fremhæver lånets positive sider.

Professor Jesper Rangvid, CBS, har længe været en af hovedkritikerne af de afdragsfrie lån. Men i en ny undersøgelse med tre andre forskere af lånetypen, når forskerne frem til, at det udskældte lån også har fordele. Foto: Charlotte de la Fuente.

Afdragsfri lån er stærkt udskældte i Danmark. De var med til at skabe boligboblen, og Nationalbanken bekymrer sig over den høje finansielle sårbarhed hos låntagerne. En af hovedkritikerne har været professor Jesper Rangvid fra CBS. Men nu fremlægger professoren gode effekter af afdragsfrihed. Hvad er der sket?

Det såkaldte Rangvid-udvalg anbefalede i 2013 i rapporten om årsagerne til finanskrisen, at Finanstilsynet skulle reducere mængden af afdragsfri lån ved hjælp af en såkaldt Tilsynsdiamant for Realkreditinstitutter. Tilsynsdamanten blev vedtaget. Andelen af afdragsfri lån er allerede faldet 8-9 pct.point fra toppen og skal længere ned. ..

Læs også
Top job