Serier

Patrick rider med på Rumæniens vækstbølge

For mange står Rumænien som et pivfattigt land uden nogen form for økonomisk gennemslagskraft. Men virkeligheden er den stik modsatte. Det har 46-årige Patrick Nordstjærne luret.

Globale Danskere
Når Patrick Nordstjærne kigger ud over Bukarest, kan han lide, hvad han ser. Han ser en by, der efter hans opfattelse er særdeles internationalt orienteret, og hvor det er nemt at finde medarbejdere, der taler engelsk, tysk, fransk, italiensk og spansk samt ikke mindst en række af de slaviske sprog. Foto: Privat

Når talen falder på Rumænien, tænker de fleste af os formentlig på dygtige gymnastikpiger, der vandt OL-medaljer på stribe, et benhårdt diktatur og diktatorens dramatiske fald samt ikke mindst umådelig fattigdom. De mere kulørte hjerner vil sikkert også nævne Transsylvanien og historien om Grev Dracula, men et faktum er det, at mange af os stort set ikke aner, hvad der sker i Rumænien. I hvert fald ikke, når det gælder landets økonomi. Det er imidlertid også et faktum, at Rumænien er det EU-land, der lige nu er det økonomiske vækstlokomotiv. Ifølge Patrick Nordstjærne, der har boet i og drevet forretning i Bukarest gennem de seneste otte år, præsterer Rumænien pt. årlige vækstrater på op mod både 4 og 5 pct. af bruttonationalproduktet.

»Tag ikke fejl. Det går stærkt i Rumænien. Det har både Pandora, Mærsk, Vestas og Carlsberg fundet ud af, ligesom Jysk, der har åbnet 62 butikker hernede, heraf ikke mindre end ni i Bukarest alene. Desuden kan jeg nævne, at dansk landbrug er den andenstørste investor i landbrugsjord i Rumænien kun overgået af Holland,« siger Patrick Nordstjærne. ..

Læs også
Top job