Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Saftig finanspolitik redder investorerne

Alle i finansmarkederne vidste det: Tallene for bnp-væksten i de store europæiske økonomier ville ikke blive godt nyt. Alligevel rammer sandheden om væksten som et dybt stød.

Grafikken nedenfor taler sit tydelige sprog. Man kan se, at Europas to største økonomier, Tyskland og Storbritannien, brillerede med en negativ bnp-vækst i 2. kvartal på henholdsvis -0,1 pct. og -0,2 pct. At det blev så negativt i Storbritannien overraskede nogle økonomer, men jeg tror, at mange intuitivt ikke tager den udvikling som nogen stor nyhed, givet den årevis lange selvskabte ballade. Om disse tal skal det dog nævnes, at den årlige bnp-vækstrate i Tyskland er +0,4 pct. men i Storbritannien stadig oppe på +1,2 pct. Det betyder, at alt endnu ikke er gået helt i sort og, hvor specielt Storbritannien stadig har makroøkonomisk manøvrerum, hvilket i det mindste er et håb.

Italien er allerede fast medlem af recessionsklubben, hvor den årlige vækstrate nu derfor også har ramt nul. Det er ikke ubetydelige lande, der plages af den økonomiske hovedpine, for de tre lande udgør ca. halvdelen af Europas samlede bnp (eksklusiv Rusland). Ikke alene er halvdelen af Europas samlede økonomi derfor nu i en form for recessionslignende tilstand, men jeg vil hertil hævde, at selv en kvartalsmæssig bnp-vækst på 0,1 eller 0,2 pct. indeholder en delvis recession. ..

BRANCHENYT
Læs også