Kun den bedste idé løber med opmærksomheden

Den svenske by Eskilstuna er blevet verdensberømt på at forfølge en ambition om at blive den grønneste by i verden. Selv om mange danske kommuner gerne vil fremstå grønnere end nabokommunen for at tiltrække virksomheder og borgere, ender det ofte med tomme floskler og mindre tiltag, der løber ud i sandet.

ReTuna i den svenske by Eskilstuna er verdens første genbrugsindkøbscenter. Stedet omsætter enorme mængder til genanvendelse, som ellers ville være blevet brændt eller omdannet til et andet produkt efter et ophold på byens genbrugsstation. Foto: Linus Meyer Eskilstunas grønne profil hjælper byen til at lokke virksomheder til. Disse er ligeledes på jagt efter en mere grøn profil og håber, at det vil have en afsmittende effekt at bosætte sig i byen, der er kendt for at være grøn. Foto: Linus Meyer Foto: Linus Meyer. Reportage om ReTuna i Eskilstuna. Seyithan Arun fixar en stol. En skruv behövde dras åt. Det var det enda som var fel med denna stol. Stolen lämnas vidare till ReTuna Design för eventuell vidare uppfräschning.

Eskilstuna, 2012. Et flertal af byrådspolitikere i den svenske by med 67.000 indbyggere har besluttet sig for, at der skal ske noget. Byen, som ligger godt 100 km fra Stockholm, er godt på vej til rotterne, efter dens glorværdige tid som stålproducent er slut. Det kunne man bl.a. se på arbejdsløsheden, som på dette tidspunkt var omtrent det dobbelte af landsgennemsnittet på 8 pct.

Derfor satte byrådet sig det ambitiøse mål at omdanne Eskilstuna til Sveriges mest miljøvenlige kommune. Her syv år senere er Eskilstuna ifølge datatjenesten Miljöbarometern nr. 5 på den liste. Som nr. 1 og 2 figurerer de skånske byer Helsingborg og Lund, men det er Eskilstuna, der løber med opmærksomheden i de udenlandske medier, som i flok rapporterer fra den tidligere industriby...

BRANCHENYT
Læs også