Fremtidens landmænd er innovative forretningsfolk med klare holdninger til fødevarer

Landbruget står som en af de store syndebukke i klimadebatten, men den nye generation af landmænd stormer frem med højteknologiske hjælpemidler og kreative idéer, der kan gøre landbruget til en del af løsningen på klimaudfordringerne.

Malkerobotter og overvågning af køerne hjælper 35-årige Hanne Line Revsbech med at drive bedriften på Norddjurs, der består af 330 malkekvæg og 400 hektar jord. Foto: Tobias Nicolai Hanne Line Revsbech er uddannet agrarøkonom, men savnede flere værktøjer, når det kom til forretningsudvikling og økonomi. Derfor er hun nu i gang med en nyoprettet efteruddannelse, der har netop dette som omdrejningspunkt. Foto: Tobias Nicolai Arbejdet på gården betyder, at Hanne Line Revsbech kan være tæt på sin søn, når han ikke er i børnehave. Foto: Tobias Nicolai Flere faggrupper skal inkluderes i landbruget, mener Jakob Lave, for de vildeste ideer kommer i hans øjne ofte udefra. Foto: Tobias Nicolai Spørger man Hanne Line Revsbech, vil robotteknologien vinde større og større indpas i landbruget i de kommende år. Foto: Tobias Nicolai

Det er ved at være slut med idéen om landmanden som en ufriseret starut på en traktor med jord under neglene. Teknologiske løsninger til landbruget afløser dele af det manuelle arbejde, så landmanden i stedet kan sidde på sit kontor og overvåge bedriften fra en computerskærm.

Samtidigt er landbruget i krydsilden, hvad angår klimaforandringer, miljøhensyn og økologi. Køer bøvser, traktorer bruger diesel, og sprøjtemidler forurener jorden. Men hvordan forholder de nye generationer af landmænd sig til fremtidens landbrug?..

Læs også