Uanset om du sælger kopimaskiner eller vittigheder, gælder det om at være en guttermand

Uffe Holm er blevet millionær på at være stand up-komiker og lægger ikke skjul på, at det er fedt at have penge. Bag succesen gemmer sig en målrettet herre, der har lagt en overordnet karriereplan for de næste 20 år.

Uffe Holm lever af at sælge vittigheder.

Villaen tæt på Furesøen i mondæne Holte nord for København, der ligger diskret tilbagetrukket fra vejen, vidner om, at den 31-årige stand up-komiker ikke er uden evner inden for sin branche.

Det samme gør den sorte Porsche Carrera til 1,5 mio. kr., der holder parkeret i indkørslen. Betalt kontant. Bortset fra villaen handler Uffe Holm ikke på klods.

Hvor andre forsøger at gøre en forretning ud af at sælge designertøj, rejser eller vaskemaskiner, har Uffe Holm skabt sig en karriere på at være sjov.

Sjov nok til at indtage en position, hvor han kræver 25.000 kr. for en halv times show, og morsom nok til at tjene et par mio. kr. på en netop udgivet dvd, Flashback, fra hans seneste turné.

Uffe Holm er en iværksætter med succes.

»Jeg er ikke bare selvstændig, men en type selvstændig, som lever af mig selv. Jeg har ikke nogen vare, du kan røre ved. Det er lidt sjovt. Jeg skal sørge for, at der hele tiden kommer penge ind,« siger Uffe Holm, mens han byder på en kop Earl Grey-te i det store, lyse og minimalistisk indrettede køkken-alrum.

Der er så få bøger i bogreolen, at de står med fronten og ikke ryggen ud. ”Luxury Toys”, ”The Big Book of Breasts” og ”Fuck you art lovers” er nogle af titlerne.

Enkelte kunstværker pryder væggene, hvor der også er blevet plads til et gigantisk foto af Ludvig - Uffe Holms Shih tzu-hund.

»Jeg har altid sørget for at køre Simon Spies-finten med hele tiden at spare mere op, end jeg bruger. Jeg er en god købmand. Og så køber jeg alting kontant. Også min bil. Så er det betalt, og så er det mig, der ejer det, og ingen kan komme og tage det fra mig. Nogle kører den gode stil uden at have råd til det. Jeg ville aldrig kunne sove, hvis jeg havde rod i mine ting. Det er jeg for godt opdraget til,« siger Uffe Holm.

Han lægger ikke skjul på, at han er forsigtig og velovervejet, når det gælder økonomiske dispositioner.

»Der går nok ikke lang tid, før folk begynder at pive. Nogle har købt stort ind med lejligheder, sommerhus, både osv. Men renten er steget, og de har ikke tjent så meget på deres lejligheder på Islands Brygge, som de troede. Så skal der pludselig løbes stærkt for at hive en månedsløn hjem, der kan dække udgifterne,« siger Uffe Holm, mens han sparker en aflagt Fanta-flaske med godbidder hen til Ludvig for at holde ham beskæftiget.

Direktørløn
Uffe Holm ønsker ikke at komme ind på, præcis hvor meget han tjener som selvstændig. Men et par job om ugen til 25.000 kr. bliver det typisk til - dog ikke i sommerperioden. Og fra den 12. november er han sikret en fast månedsløn, når han begynder at lave morgenradio på The Voice fra kl. 5.30 til 12.

»Jeg kan leve af at være stand up-komiker, og det er det vigtigste. Jeg tjener nok det samme som en god direktør i et godt firma. Uanset om du sælger kopimaskiner eller vittigheder, gælder det om at være en guttermand. For så gider de store drenge snakke med dig,« siger Uffe Holm og understreger, at det dybest set ikke er så svært at leve af at være selvstændig.

»Det handler om at sætte tæring efter næring. Er der 600 kr. i overskud sidst på måneden, tager man på Jensens Bøfhus. Er der 6.000 kr., er det Kong Hans. Det skal man sgu' ikke være noget geni for at regne ud,« siger Uffe Holm.

Da han som 17-årig begyndte som stand up-komiker, var der ikke råd til Kong Hans, men han har levet af komikken, siden han fyldte 19 år.

Da flyttede han hjemmefra og ind i en ejerlejlighed på 55 kvm. på Amager, som kostede 2.000 kr. om måneden.

»Så er det ikke svært at leve af det,« konstaterer Uffe Holm, som har været på boligmarkedet i København i 12 år og tjent penge hver gang, han er flyttet.

»Det hjælper selvfølgelig også på økonomien,« konstaterer han.

Udover at optræde som stand up-komiker, har Uffe Holm lavet radio og fjernsyn - bl.a. Idols på TV3 og Danmarks sødeste hund på TV 2. Det er også blevet til et par dvd'er og turneer.

»Det mest sindssyge er, at det er blevet så stort. Fra at være sjov en halv time til en firmafest til at leje et teater med plads til 1.000 mennesker, hvor ens navn står på billetterne. Det er vildt. Det må være det samme for ham, der opfandt Big Mac'en. Han må også være stolt over, at så mange vil have hans burgere,« siger Uffe Holm, som heller ikke siger nej til reklamefilm.

Forræderi
»Det er pisseskægt at lave, og der er vildt mange penge i det. Du kan få 200.000 kr. for en dag. Der er så mange dårlige reklamefilm, så lad dog os, der kan finde ud af det, få lov til at lave dem. Nogle synes, man er en forræder, når man laver reklamer. Det er jeg blevet for gammel til at diskutere,« siger den 31-årige komiker.

Han lægger ikke skjul på, at det kræver en portion held at slå igennem. Man skal være på det rigtige sted til rette tid. Men succes kan ikke reduceres til et spørgsmål om held. Det kræver også hårdt arbejde. Og realitetssans.

»Jeg laver budgetter for at finde ud af, om det kan køre rundt. Og så tager jeg kalenderen og ser, hvor meget jeg har tjent de seneste måneder,« siger Uffe Holm, som også har lagt en overordnet karriereplan:

Indtil man fylder 20 år, gælder det bare om at hygge sig. Fra 20 til 30 år skal man finde ud af, hvad man er god til mht. arbejde, og fra 30 til 50 år skal man opbygge sin formue - det er Uffe Holm godt i gang med.

»Og som 50-årig vil jeg gerne have mulighed for at stoppe med at arbejde, hvis ikke jeg gider mere, uden at skulle tænke over, hvor mange penge jeg bruger. Det er mit mål,« siger Uffe Holm, som af samme grund sørger for at spare en stor del af sin indtægt op.

»Det er jeg nødt til, hvis jeg skal stoppe, når jeg bliver 50 år. Jeg mangler alligevel ikke noget,« siger Uffe Holm, som på egen hånd investerer i aktier og obligationer.

»Men ikke noget vildt,« understreger han.

Der kommer en lille tænkepause, før han svarer på, hvad penge betyder.

Sved eller champagne
»I gamle dage ville jeg have sagt, at penge betyder alt, men det gør de ikke mere. Men lige meget hvad folk siger, så er det fedt at have penge. Det er bare sjovere at gå til venstre om bord på flyet til businessclass og få champagne end at gå til højre og ende ved siden af en mand på 150 kg, der lugter af sved. Sådan er det,« siger Uffe Holm, som dog ikke har noget stort forbrug længere.

»Nu har jeg, hvad jeg skal have, så det er minimalt, hvad jeg bruger. Jeg er ikke en gang kravlet op af stigen hvad angår restauranter og rødvinsmærker. Jeg har da prøvet at stå Nik & Jay-agtigt på en bar og bruge 1.800 kr. på en flaske Dom Perignon. Det er sjovt at prøve, men man finder hurtigt ud af, at det sgu' er for tåbeligt.«

»Jeg bruger penge på min kone, så hun har det godt. Og så spiller jeg en del poker. Det kan tage nogle sving en gang imellem. Jeg kan også godt lide rødvin, men man kan sagtens finde flasker til 60 kr., der smager godt,« siger Uffe Holm.

Én last har han dog. Biler. Uffe Holm læser bilblade hver dag og snakker mindst én gang om dagen om biler med en af sine venner.

Min bil er mit kontor
»Jeg elsker biler, og det har jeg brugt en formue på. Min Porsche Carrera kostede 1,5 mio. kr. Det er nu, jeg har chancen for at købe en fin bil, og går jeg på røven, kan jeg bare sælge den. Så har jeg prøvet det. Men min bil er altså også mit kontor, og jeg kører 40.000 km om året. Derfor vil jeg have en ordentlig og sikker bil,« siger Uffe Holm.

Hans kone, Malene, kommer ind og afbryder. Dagens post er kommet. Bl.a. listen over ugens bedst sælgende dvd'er.

»Gi' mig fem,« siger hun og fortsætter:

»Du ligger nr. et.«

Heldigvis er der sushi og champagne på køl, så det kan blive fejret i aften.

Uffe Holm griner - og konstaterer tørt:

»Det er ikke verdens sværeste job - man skal bare være sjov. Når du først har opbygget et navn inden for comedy, så finder folk dig. Jeg har ingen af de bekymringer, virksomheder som Novo har med ansatte, der bliver syge. Jeg er bare mig selv, og træffer selv beslutningerne. Det er fedt. Men julefrokosten er rimelig kedelig i mit firma…«

kristoffer.brahm@jp.dk

Læs også