Rentedrevet handel

Onsdagens handel var præget af de pengepolitiske møder i centralbankerne.

Onsdagens handel stod i renternes tegn, og mens investorerne forberedte sig på en pengepolitisk lempelse i USA, trådte konturerne af en kommende europæisk stramning tydeligere frem.

Med udsigten til en amerikansk rentenedsættelse på et kvart point i forbindelse med FOMC-mødet handlede investorerne dollaren ned, og onsdag over middag nåede den et historisk lavpunkt over for en række andre valutaer.

Med til at holde dollaren nede var offentliggørelsen af friske inflationstal fra eurozonen, der overraskede adskillige aktører, mens de havde en direkte chokerende effekt på andre. I oktober steg forbrugerpriserne i eurozonen med 2,6 pct. på årsbasis mod 2,2 pct. i september, hvilket lå et pænt stykke over analytikernes gennemsnitlige forudsigelser, der havde gættet på en årlig inflation på 2.3 pct.

Det er muligt, at den store stigning i forbrugerpriserne kom bag på flere aktører, hvorimod det næppe er undgået forbrugernes opmærksomhed, at en stribe fødevarer samt benzin er blevet dyrere på det seneste.

Accelererende inflation
Den accelererende inflation i eurozonen gav også anledning til overvejelser hos en række markedsdeltagere, og flere analytikere lagde da heller ikke skjul på, at en inflation på 3 pct. kan blive en realitet i løbet af få måneder, hvis oliepriserne holder det høje niveau.

En så voldsom stigning i inflationen kan Den Europæiske Centralbank næppe sidde overhørig, og under mobiliseringen i kampen mod det opadgående prispres bliver det vanskeligt for Jean-Claude Trichet at komme uden om rentekanonen.

Forventningerne om lavere renter i USA og højere i eurozonen satte euroen i et mere attraktivt skær i forhold til dollaren, hvilket i en periode gav anledning til en yderligere styrkelse af den fælles valuta i amerikansk regning.

Den amerikanske dollar kom imidlertid en smule til hægterne, da opgørelsen af USA's BNP for 3. kvartal bød på en overraskelse. I det forgangne kvartal var BNPet steget med 3,9 pct. mod en stigning på 3,8 pct. i 2. kvartal, og den udvikling stod i skarp kontrast til analytikernes prognoser, der havde ventet en vækst i det amerikanske BNP på 3,1 pct. i 3. kvartal.

Noget kunne altså tyde på, at den amerikanske økonomi kører med flere omdrejninger end først antaget, og det positive signal blev en kærkommen håndsrækning til den trængte dollar. Onsdag ved 16-tiden blev den amerikanske valuta handlet til 515,75 kr. mod 516,55 kr. aftenen forinden.

Rentemøde i Tokyo
Natten til onsdag var det japanerne, som stod for underholdningen, men der var nu ikke meget spræl over det pengepolitiske møde i Bank of Japan. Som forudset af stort set alle markedsdeltagere, valgte centralbanken i Tokyo at fastholde den ledende rente på 0,5 pct., og traditionen tro var det med stemmerne otte mod en, idet Mizuno ikke kunne dy sig for at holde på en forhøjelse.

Gennem et stykke tid har en japansk rentestigning spøgt i kulissen, men udsigten til en pengepolitisk stramning er blevet mere diset. Bank of Japan besluttede nemlig i forbindelse med rentemødet at nedjustere forventningerne til såvel væksten som inflationen og lod samtidig skinne igennem, at usikkerheden om den økonomiske udvikling er øget som følge af kreditkrisen.

Meldingerne fra den japanske centralbank lagde låg på spekulationerne i en hurtig rentestigning i Japan, hvorefter investorerne begyndte at handle yennen ned, og ved 16-tiden var kursen sivet til 4,4670 kr. mod 4,5070 kr. tirsdag aften.

Svækket norsk krone
Den norske krone blev svækket onsdag eftermiddag som en direkte reaktion på meldingerne fra det pengepolitiske møde i centralbanken i Oslo. Som forudset skete der intet med den toneangivende rente i Norge, der forblev på 5 pct., men en stigning i første del af 2008 kan ikke udelukkes, idet væksten i økonomien fortsat overstiger estimaterne.

Det nye for investorerne var, at Norges Bank for første gang i et par år omtalte muligheden for en rentenedsættelse. Hvis væksten i den globale økonomi aftager samtidig med, at inflationen viger, og den norske krone holder sin styrke, vil det måske være på sin plads med en pengepolitisk lempelse.

Investorerne udlagde teksten fra centralbanken i Oslo i retning af endnu en rentestigning, hvorefter stramningerne stopper, så måske bliver der ikke behov for så mange forhøjelser, som der oprindeligt var lagt op til. Det kan betyde, at investorerne må vinke farvel til noget af den forrentning, som de har sat næsen op efter, hvilket med et snuptag nedtonede lysten til at erhverve norsk valuta. Onsdag kl.16 var norske kroner faldet til 95,65 kr. mod 96,65 kr. dagen før.

BRANCHENYT
Læs også