Mondos eks-chef lægger kortene på bordet

Børsnoterede Mondo fyrede mandag sin topchef, som nu indrømmer, at han i 11 tilfælde har begået ulovlige insiderhandler.

Mandag afviste Mondos tidligere topchef, Anders Chr. Andersen, at redegøre nærmere for, hvilke ulovlige handler han har foretaget, men siden har han skiftet mening.

»Jeg har solgt aktier i marts, juni og juli. Jeg har i alt solgt 151.500 stk. aktier fordelt på 11 handler,« siger Anders Chr. Andersen, som stadig er hovedaktionær i Mondo.

Han oplyser, at banken Capinordic gjorde ham opmærksom på problemet torsdag i sidste uge. Banken opdagede de ulovlige handler, fordi den er ved at udarbejde et prospekt, som Mondo skal bruge i forbindelse med en planlagt kapitaludvidelse på 40-45 mio. kr.

»Jeg fik det at vide torsdag eftermiddag og brugte fredag formiddag på at sunde mig og på at tjekke gamle handelsnotaer. Fredag eftermiddag meddelte jeg det til min bestyrelsesformand,« siger Anders Chr. Andersen.

Der er tale om en portion aktier, han købte i forbindelse med børsnoteringen af Mondo i oktober 2006. Den gang udsendte selskabet en fondsbørsmeddelelse om insideres handler, der fastslog, at Anders Chr. Andersen havde suppleret sin beholdning med yderligere 87.000 stk. aktier. Siden er hver aktie blevet splittet i to.

»I forvejen ejede jeg 5,7 mio. stk. aktier, som er omfattet af en lock up-periode på to år, hvor jeg ikke må sælge dem. Men de nye 87.000 aktier, som efter splittet er blevet til 174.000 stk., må jeg gerne sælge. Jeg er bare stadig omfattet af mine insiderforpligtelser, og det har jeg ikke været opmærksom på,« siger Anders Chr. Andersen.

Minimal gevinst
I forbindelse med halvårsrapporten i august nedjusterede Mondo forventningerne til årets resultat, hvilket fik kursen til at falde. Anders Chr. Andersen afviser, at han har solgt aktier for at undgå at blive ramt af nedjusteringen.

»Salgene har givet mig en gevinst på 14.000 til 17.000 kr., hvilket i min økonomi svarer til en stor iskage. Jeg har aktier for 50-60 mio. kr.,« siger Anders Chr. Andersen, som oplyser, at han ikke har købt aktier siden børsnoteringen.

Så du har ikke begået kurspleje?

»Nej. Jeg har intet købt,« siger Anders Chr. Andersen.

Men hvorfor har du solgt de aktier, du købte i forbindelse med børsnoteringen?

»For mig er købet af aktierne for ca. en mio. kr. en form for mellemfinansiering. En mellemregning. Jeg synes, det var et godt signal i forbindelse med børsnoteringen at vise, at jeg tror på projektet og tager en risiko,« siger han.

Mondo har længe arbejdet på at skaffe ny kapital i løbet af fjerde kvartal i år. Insidersagen har ikke gjort det arbejde nemmere, og direkte adspurgt om ikke Mondo er ved at løbe tør for penge, svarer bestyrelsesformand Morten Steen-Jørgensen:

»Der er ikke noget med, at kassen er tom. Vi har truffet en beslutning om først at købe nye selskaber og efterfølgende lave en kapitalrejsning. Vi kunne også have gjort det omvendt, men vi havde en bank, der ønskede at mellemfinansiere det,«siger Morten Steen-Jørgensen.


BRANCHENYT
Læs også