Tyskland og Rusland i "luftkrig" luftfart

Rusland inddrager uden varsel overflyvningsrettigheder for Lufthansas fragtfly.

Berlin

Lufthansa Cargo, et datterselskab i Lufthansa-koncernen, må for tiden ikke overflyve russisk luftrum. Forbuddet gælder kun fragtfly, ikke Lufthansas passagerfly.

Overflyvningsrettighederne er uden varsel inddraget ved omstillingen til vinterflyveplanens ikrafttræden.

»Forbudet har ramt os fuldstændig overraskende,« siger Nils Haupt, talsmand for Lufthansa Cargo.

Årsagen til overflyvningsforbudet er ikke officielt kendt, men ifølge Nils Haupt skyldes konflikten en strid om de russiske gebyrer for overflyvning.

De tyske luftfartsmyndigheder har foretaget det modtræk at fratage fragtfly fra det russiske Aeroflot samt yderligere et russisk flyselskab tilladelse til at flyve til Tyskland.

Koster brændstof
Linjeselskabernes forbund, Association of European Airlines (AEA), har i længere tid kritiseret de meget høje russiske gebyrer. Sidste år måtte de europæiske linjeselskaber ifølge EU betale næsten 300 mio. kr. i gebyrer.

Lufthansa Cargo flyver for tiden en snes gange om ugen fra Frankfurt am Main til Astana i Kasakhstan og Tasjkent i Rusland. Selskabet benytter Astana som centrum for fordeling og samling af fragt til og fra Asien.

Med alle forbindelser fra andre tyske byer end Frankfurt am Main lander Lufthansa Cargo 49 gange om ugen i Astana.

Nu må Lufthansa flyve uden om russisk territorium, hvilket forlænger flyvetiden med tre timer - og koster betydelige summer i ekstra i brændstof.

Aeroflot har hidtil fløjet 33 gange til Frankfurt, men må nu vige af til Luxembourg.


..

BRANCHENYT
Læs også