Storbank jagter ny topchef

Merrill Lynch har indledt en hektisk jagt for at finde en ny topchef, efter at investeringsbankens administrerende direktør Stanley O'Neal blev tvunget til at træde tilbage i kølvandet på gigantiske tab.

Washington

På Wall Street fremhæver analytikere, at selv et hurtigt chefskifte ikke løser den næsten 100 år gamle banks alvorlige problemer, skønt den for to uger siden afskrev tab på 8,4 mia. dollars.

Tabene kom fra de værdipapirer, der har lån til den svageste subprime del af det amerikanske boligmarked som grundlag. Disse værdippairer er efter en voldsom stigning i tvangsauktioner blevet næsten værdiløse.

Beskedent overskud
Hos analysefirmaet Bernstein påpegede eksperter, at Merrill Lynch i denne afdeling har påtaget sig forpligtelser på omkring 15 mia. dollars. Andre analytikere forudsiger, at banken i indeværende kvartal kan blive tvunget til at afskrive yderligere omkring fire mia. dollars.

Det var Stanley O'Neal, der havde satset hårdt på dette område i håb om ad den vej at kunne mindske afstanden til konkurrenter først og fremmest branchens største, Goldman Sachs.

Bestyrelsen mistede dog først tilliden til den administrerende direktør, som også var bestyrelsens formand, da han på egen hånd tog kontakt med Wacovia Bank for at undersøge mulighederne for en fusion.

Ifølge en redegørelse, som Merrill Lynch har afleveret til finanstilsynet SEC, får O'Neal ikke nogen aftrædelsesgodtgørelse eller bonus for 2007, hvor investeringsbanken trods de store tab ventes at få et beskedent overskud.

Den tidligere direktør vil imidlertid kunne beholde de aktieoptioner og personaleaktier samt den pension, som han har optjent, efter at han nåede til tops i banken i 2002.

Disse godtgørelser løber op i 161,5 mio. dollars, som kan lægges oven i sidste års samlede løn og bonus på 48 mio. dollars. Den udbetaling blev dog overgået med seks mio. dollars af Goldman Sachs direktøren, Lloyd Blankfein.

Intet gyldent håndtryk
Fra flere sider fremhæves det, at det for Merrill Lynch haster med at finde en ny topchef. Efter et par fyringsrunder er banken plaget af interne stridigheder. Samtidig truer flere store klienter med at finde nye græsgange.

Blandt mulige efterfølgere nævnes Laurence Fink, der leder investeringsfonden BlackRock, hvor Merrill har en andel på næsten 50 pct. Fink er manges favorit, skønt hans erfaring som leder er begrænset.

Andre peger på Wall Street børsens chef, John Thain, som et oplagt valg. Thain var vicedirektør for Goldman Sachs, inden han blev hentet til børsen for at rydde op efter flere skandaler. Han har siden stået i spidsen for en omfattende modernisering og globalisering.

Udbetalingen af mere end 161 mio. dollars til en direktør, som havde tabt milliarder, vil styrke kravene om, at der lægges loft over lønningerne på Wall Street. Kritikken tilføjes denne gang bemærkninger om, at Merrill Lynch bestyrelsen i det mindste undlod at føje spot til skade ved også at betale aftrædelsesgodtgørelse til en chef, som meget få medarbejdere vil savne.


BRANCHENYT
Læs også