To rentesænkninger kan være nok

USA Den amerikanske rente er nu den laveste siden december 2006. Skuffelse over antydning af pause blev hurtigt afløst af tilfredshed og kursstigninger.

Washington

Den amerikanske nationalbank Federal Reserve antyder, at den med sin anden rentesænkning i løbet af knap to måneder har gjort tilstrækkeligt for at forhindre, at verdens største økonomi glider ned i en ødelæggende recession.

Efter i september at have sænket sin vigtigste federal funds sats med et halvt procent point til 4,75 pct. fulgte onsdag som ventet endnu et indgreb, så renten nu er nede på 4,50 pct., det laveste siden december 2006.

Federal Reserve sænkede også sin diskonto sats til 5 pct. Denne sats gælder for bankens direkte lån til de private banker, mens federal funds satsen lægger niveauet for lån mellem bankerne. I den traditionelle korte kommentar til beslutningen, der af bestyrelsen blev truffet med ni stemmer mod en enkelt, hedder det, at dagens indgreb kombineret med indgrebet i september skulle hjælpe til med at forebygge nogle af de uheldige virkninger, som ellers kunne følge af forstyrrelserne på finansmarkedet.

Indgreb på hold
Denne vurdering blev straks tolket som en antydning af, at banken nu føler, at den kan tillade sig at holde en pause med indgrebene for at se, hvilken virkning de får på økonomisk fremgang og på inflation.

Denne vurdering blev styrket af en bemærkning om, at man efter dagens indgreb mener, at der i det store og hele er balance mellem risikoen for øget inflation og risikoen for ringere vækst.

Federal Reserves indgreb kom blot timer efter, at den seneste opgørelse havde vist, at USA's økonomi i tredje kvartal havde et årligt væksttempo på 3,9 pct. Det var noget hurtigere end forudsagt, men der er frygt for, at kombinationen af kreditkrise og nedgang på boligmarkedet vil føre til blot halvt så kraftig vækst i resten af året og i hele 2008. Henvisninger til at de stigende priser på råolie kan skabe problemer ses som et tegn på, at nationalbanken er parat til at vende kursen, hvis det viser sig, at inflationspresset bliver kraftigere end ventet.

Overdreven frygt
Mange uafhængige økonomer hævder, at frygten for ødelæggende prisstigninger er overdreven, og at banken var tvunget til at gribe ind i et forsøg på at afværge en meget alvorlig afmatning.

Direktør Ben Bernanke antydede selv en sådan kurs, da han for et par uger siden fastslog, at kraftige indgreb fra Federal Reserve kunne blive nødvendige for at forhindre, hvad han kaldte særligt kostbare resultater. Udsigten til en pause i nationalbankens indgreb blev i første omgang modtaget med skuffelse på finansmarkedet. I løbet af kort tid vendte stemningen dog, hvilket betød kraftige stigninger i aktiekurserne, mens obligationerne til gengæld gav en smule efter.

Nasdaq indekset, der domineres af højteknologiske aktier, steg til det højeste niveau i seks og et halvt år, mens Dow Jones indekset med de 30 mest handlede aktier bevægede sig tilbage mod den 14.000 point grænse, som det har været over i korte perioder.

..

BRANCHENYT
Læs også