LO-opgør på målstregen

KONGRES Med et langt tilløb lykkedes det i sidste øjeblik Harald Børsting at snuppe formandsposten i LO for næsen af forhåndsfavoritten, tidligere næstformand Tine Aurvig-Huggenberger.

På forhånd havde Tine Aurvig-Huggenberger gjort meget ud af at fremhæve sine kvaliteter som den synlige kommunikator, der kunne begå sig med skarpe udtalelser i medierne og appellere til de unge, potentielle LO-medlemmer.

Harald Børsting har derimod fremhævet sig selv som den driftssikre, bundsolide og troværdige fagforeningsmand, der tæller jysk med på sin korte liste over sprog, han taler.

Derfor kan det forekomme ironisk, når flere fagforeningsbosser netop fremhæver dagens valgtaler for de 798 delegerede forud for afstemningerne som afgørende for, at Harald Børsting endte med at tage stikket hjem.

»Der er ikke spor tvivl om, at det var talerne i dag, der afgjorde valget. Harald Børsting var god til at få nævnt værdierne i det faglige arbejde. Kongressen fik i dag et præcist billede af, at medlemmerne også i Harald får en synlighed udadtil og én, der kan tale i de nødvendige værdier. Harald talte direkte til hjertet hos fagforeningsmanden ude i afdelingen,« siger 3F-formand Poul Erik Skov Christensen, der på forhånd pegede på Harald Børsting.

FOA-formand Dennis Kristensen, der ligeledes støttede Harald Børsting, vurderer også, at dagens taler flyttede de sidste stemmer i Harald Børstings favør.

Psykologi
Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, pegede derimod på Tine Aurvig-Huggenberger. Han er imidlertid enig i, at talerne kan have flyttet de ganske få, afgørende stemmer.

»Mange psykologiske ting spiller ind. I sådanne demokratiske forsamlinger har man en tendens til at vælge det, som man kender - og det, der ligner en selv. Salen forstod den tale, som Harald holdt. Men jeg er mere bekymret for, om de nye og unge medlemmer også forstår det. Jeg synes, at det ville have været vigtigere end at joke med salen. Jeg var ikke særligt benovet over talen. Der var mere til intern brug og show, end der var signaler til omverdenen,« forklarer Thorkild E. Jensen.

Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due, KU, vurderer også, at talerne afgjorde slaget.

»Talerne var i høj grad udslagsgivende. Hendes tale ville have klaret sig meget flot på et universitet eller over for en akademisk forsamling. Han talte lige ind i hjertet af de lokale fagforeningsrepræsentanters hverdag. Hendes tale handlede om det store, brede perspektiv. Hans tale var grundfæstet i klassiske værdier om de nære, konkrete opgaver, der skulle løses,« siger Jesper Due, der tilføjer, at det også kan have skadet Tine Aurvig-Huggenberger, at hun på forhånd havde meldt ud, at hun ville forlade LO, hvis hun ikke blev formand.

Med stemmerne 406-389 var der ikke langt fra succes til fiasko for de to kandidater.

BRANCHENYT
Læs også