Claus Hjort tabte sag om efterløn

Østre Landsret har med en opsigtvækkende dom forhindret beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i at føre sag mod sit eget ankenævn. Ældre Sagen kræver omgående udbetaling af over 450 mio. til 25.000 efterlønsmodtagere.

En opsigtvækkende dom i Østre Landsret gav i går nyt håb til op imod 25.000 efterlønsmodtagere om, at de hver især snarest kan få udbetalt op mod 15.000 kr. plus renters rente fra statskassen.

Dommen kan betyde, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) eller hans mulige efterfølger på posten efter folketingsvalget skal ud og finde op imod 450 mio. kr., fordi de mange ældre uberettiget har fået modregnet feriepenge fra deres sidste års på arbejdsmarkedet i deres efterløn.

Beskæftigelsesministeren har allerede én gang tabt sagen i Arbejdsmarkedets Ankenævn. Men den afgørelse agtede han ikke at følge, og derfor besluttede ministeren for første gang nogensinde at sagsøge sit eget ankenævn.

Det er de planer, som Østre Landsret nu har forpurret ved at fastslå, at ministeren slet ikke har lov til at føre sagen.

På grund af folketingsvalget lod ministeren via en talsmand i går meddele, at der først vil blive tage stilling til en eventuel anke til Højesteret efter valget den 13. november. Samtidig afviste ministeren at udtale sig.

Den beslutning møder stor kritik i a-kassernes organisation, AK-Samvirke, der står bag et sagsanlæg mod ministeriet i den spegede sag.

»Man kunne få den tanke, at ministeren nu bevidst forsøger at undgå, at pengene til de mange ældre bliver brugt mod ham i valgkampen,« siger AK-Samvirkes sekretariatschef, Torben D. Jensen.

Direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, tvivler stærkt på, at ministeren får lov til at føre sagen videre i Højesteret.

»Det vil Kammeradvokaten næppe råde ministeren til at gøre. Derfor må pengene udbetales til de ældre nu og her,« siger Bjarne Hastrup.

»Jeg vil opfordre ministeren til ikke at trække pinen ud længere. Det kan han simpelthen ikke tillade sig. Der er tale om, at op imod 25.000 helt almindelige mennesker står og mangler 10.000-15.000 kr. plus flere års renter,« siger Bjarne Hastrup.

Sagen begyndte, da Morgenavisen Jyllands-Posten i 2006 kunne afsløre, at et gabende hul i ferieloven gav efterlønsmodtagere mulighed for få deres feriepenge udbetalt uden modregning. Umiddelbart efter skyndte ministeren sig at stoppe hullet ved at ændre bestemmelserne. Han oplyste, at han intet havde kendt til hullet, før han kunne læse om det i avisen.

Beskæftigelsesministeriet risikerer om kort tid i Højesteret at blive dømt til at betale yderligere et millionbeløb i en anden sag om feriepenge.

Den er anlagt af Danske Ingeniører, der er utilfreds med, at Lønmodtagernes Garantifond efter råd fra Arbejdsdiretkoratet er blevet rådgivet til at ændre praksis i forbindelse med udbetalinger af feriepenge til ansatte i konkursboer. Sagen kan betyde, at statskassen her skal punge ud med mindst 70 mio. kr. de næste ti år. bo.joergensen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også