Nedtur for bankerne

MARKEDER Rygter om nedskrivninger i Citigroup sørgede for en ublid medfart til bankaktierne.

Den mørke del af investorernes humør fik en mere fremtrædende placering i aktiemarkederne torsdag eftermiddag, da toppen blev pillet af børserne på begge sider af Atlanten som følge af fokuseringen på kreditkrisen kombineret med en svag udsigt til et stop for nye rentefald i USA.

Bankerne førte an under nedturen, og skubbet fik de blandt andet fra forlydender om yderligere nedskrivninger i den amerikanske storbank Citigroup. Rygterne om de forestående nedskrivninger i Citigroup grundet problemerne i lånemarkedet fik investorernes frygt og nervøsitet til at slå ud i lys lue, og så hjalp det selvfølgelig heller ikke på stemningen, at kvartalsregnskabet fra Credit Suisse indeholdt minder om kreditkrisen.

Som dug for solen
Hos det schweiziske finanshus var overskuddet i investeringsbank-delen forsvundet som dug for solen, fordi der var foretaget omfattende nedskrivninger i forbindelse med engagementer i det sekundære amerikanske lånemarked. Det betød, at overskuddet i hele koncernen var skrumpet med 31 pct. til 1,12 mia. dollars i 3. kvartal.

Men en ting var rygterne om nedskrivninger og påmindelserne om kreditkrisens hærgen, en anden var frygten for tiltagende inflation samt antydningerne af et stop for rentenedsættelser i USA - en udsigt, der hurtigt kølnede aktieinvestorernes købelyst.

Det var ellers begyndt lovende, da centralbanken i Washington aftenen forinden havde nedsat den ledende rentesats med et kvart point til 4,50 pct. i et forsøg på at tage brodden af de negative effekter, der udspringer fra det slappe ejendomsmarked. Udspillet var ventet, men i de efterfølgende kommentarer fra FOMC-mødet sporede flere investorer en lidt større agtpågivenhed, når inflationsrisikoen blev omtalt, hvilket ledte deres tanker hen mod fremtidige rentestigninger.

Den amerikanske centralbank kunne endvidere berette, at den økonomiske vækst i 3. kvartal havde været robust, hvilket også fremgik med tydelighed af stigningen i USA's BNP for den pågældende periode, der var blevet offentliggjort nogle timer inden FOMC-mødet.

Når faktorerne blev vejet op mod hinanden, nåede Federal Reserve til den konklusion, at risikoen for stigende inflation og risikoen for aftagende økonomisk vækst var lige store. En melding, der af analytikerne blev taget som udtryk for, at den amerikanske centralbank indtager en neutral holdning til renteniveauet. Er det tilfældet, skal investorerne ikke regne med flere amerikanske rentenedsættelser pr. automatik, og derfor forberedte markedsdeltagerne sig på, at indholdet i den kommende strøm af økonomiske nøgletal fra USA kan blive udslagsgivende for, om Federal Reserve sænker renten igen til december.

De fleste analytikere hælder dog fortsat mod flere amerikanske rentenedsættelser, men måske først til foråret, og deres formodninger bygger primært på, at afmatningen i ejendomsmarkedet i USA endnu ikke er et overstået kapitel.

Kursfald i New York
Det amerikanske aktiemarked lagde ud med massive kursfald ved åbningen torsdag eftermiddag godt hjulpet af banksektoren, da investorerne frygtede, at åget fra kreditkrisen vil fortsætte med at tynge de finansielle selskaber i 4. kvartal. Sidst på eftermiddagen var kursen på Citigroup faldet 6,4 pct. som reaktion på de triste rygter, og derudover var aktien presset af nedjusterede anbefalinger fra analytikerkredsen.

En anden hæmsko for det toneangivende indeks på børsen i Wall Street var regnskabsorienteringen fra olieselskabet Exxon. I lyset af de rekordhøje oliepriser synes det som en smal sag for olieselskaberne at tjene penge, men hos Exxon var indtjeningen i 3. kvartal faldet med 10 pct., og det straffede investorerne ved at sende aktien ned, så kursen ved 18-tiden var faldet 2,5 pct.

Dollaren fik skrammer
Dollaren slap heller ikke gennem eftermiddagen uden skrammer, selv om den først på dagen havde genvundet lidt af sin tabte styrke i forlængelse af FOMC-mødet, der skærpede forventningerne om stabile renter i USA. Men ved kaffetid kom ISM-indekset fra USA, der tager temperaturen på indkøbschefernes humør i fremstillingssektoren, og i oktober faldt indikatoren til 50,9 fra 52,2 i september, mens analytikerne havde kalkuleret med et lille fald til 51,5.

Det positive var, at ISM-indekset evnede at holde sig over 50, fordi det niveau signalerer, at den amerikanske økonomi fortsat er i ekspansion. Men faldet i det vigtige indeks, der peger på aftagende optimisme blandt indkøbscheferne, overbeviste analytikerne om, at USA's økonomi fortsætter med at tabe omdrejninger ind i 4. kvartal, hvorefter der atter blev skruet lidt op for spekulationerne i et nyt rentefald i USA.BRANCHENYT
Læs også