Arbejdsløsheden nede på 3,1 pct.

Den i forvejen rekordlave ledighed faldt yderligere med 4.300 personer i september. På mindre end fire år er ledigheden faldet med over 100.000.

Antallet af ledige fortsætter med at falde med uformindsket kraft, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Antallet af ledige er nu nede på 86.000 personer. Det svarer til en arbejdsløshedsprocent på kun 3,1 pct.

»Ledigheden er nu pænt under, hvad mange økonomer ville have troet var muligt,« siger seniorøkonom Frank Øland Hansen, Danske Bank.

Siden ledigheden sidst toppede ved udgangen af 2003, er antallet af arbejdsløse mere end halveret, idet ledigheden er faldet fra 187.600 til 86.000 personer. Arbejdsløshedsprocenten er tilsvarende faldet fra 6,8 pct. til 3,1 pct.

»Udviklingen på arbejdsmarkedet fortsætter med at overraske vel at mærke efter en periode med fuld tryk på økonomien, hvor de ledige ressourcer på arbejdsmarkedet længe har været vurderet som tæt på udtømte,« siger cheføkonom Jes Asmussen, Handelsbanken.

»Det vidner om en meget høj grad af tilpasningsevne og fleksibilitet på arbejdsmarkedet, men også om, at efterspørgslen efter arbejdskraft ikke er blevet formindsket trods den mere afdæmpede økonomiske aktivitet.«

Efterlyser initiativer
Seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland Hansen mener, at manglen på arbejdskraft er et af de største problemer i dansk økonomi.

»Der er stor mangel på arbejdskraft, og der er ikke mange flere ledige at tage af. Det betyder, at når virksomhederne mangler nye folk, må de i stigende grad stjæle dem fra hinanden. I nogle brancher kan det føre til en usund lønspiral og sætte konkurrenceevnen under pres,« siger han.

Danske Bank mener, der er brug for politiske initiativer, der bl.a. kan tiltrække mere kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. For der bliver endnu færre danskere i arbejdsstyrken de kommende år, hvor de store efterkrigsårgange går på pension.

»Hver af disse årgange er 10.000-15.000 personer større end de unge årgange, der nu er på vej ind på arbejdsmarkedet,« siger Frank Øland Hansen.

Det kraftige faldet i arbejdsløsheden er overraskende i lyset af afmatningen på boligmarkedet og de højere renter, som har trukket væksten ned, mener Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.

»Det er dog samtidig en kendsgerning, at der fortsat er et stort behov for at skaffe arbejdskraft ude i virksomhederne. Det genåbner spørgsmålet, om væksten virkelig er på vej ned i gear, eller om der blot er tale om en forsinket reaktion på arbejdsmarkedet,« siger Helge Pedersen.

»Vi er mest tilbøjelige til at tro det sidste. Det skyldes ikke mindst, at der nu er tale om, at beskæftigelsen ifølge ATP-statistikken flader ud, efter at have udvist en imponerende fremgang over de seneste år,« siger han.


BRANCHENYT
Læs også