Brasilianske smæk til Novo

En brasiliansk domstol har tvunget Novo Nordisk til at lægge 300 mio. kr. til side til en antidumping-skat. Samtidig koster det fortsat Novo Nordisk omkring 75 mio. kr. om året at kæmpe mod hormonsager i USA.

De brasilianske myndigheder fastholder, at Novo Nordisk har været med til at dumpe priserne på insulin i Brasilien. Derfor må medicinkoncernen afskrive 300 mio. kr.

»Vi har forsøgt at løse sagen administrativt via et forlig, og derfor bragte vi den op for den brasilianske myndighed Camex (som tager sig af udenrigshandel, red.). Men de har netop meddelt os, at de ikke ville sætte dumpingsagen i bero. Så i værste fald får vi ikke de penge tilbage, som vi nu har deponeret,« siger Novo Nordisks juridiske chef, Ole Ramsby.

National aktør
Novo Nordisk er på linie med andre medicinkoncerner blevet beskyldt for at have dumpet priserne på insulinprodukter i Brasilien i årene 2002-2005. Den danske medicinkoncern afviser alle beskyldningerne. Novo Nordisk forsvarer sig bl.a. med, at selskabet i december 2001 købte brasilianske Biobras. Derfor giver det ikke mening at beskylde Novo Nordisk som international spiller for at dumpe varer på et lokalt marked, for siden 2002 har Novo Nordisk reelt været en national aktør.

Novo Nordisk er ikke desto mindre stadig under beskyldning og har altså nu deponeret 200 mio. kr. og afskrevet yderligere 100 mio. kr. i renter til sagen.

Sideløbende kører sagen ved domstolene, men der er endnu ikke sat dag på det første retsmøde.

Den brasilianske retstvist er dog langt fra den største juridiske belastning for Novo Nordisk. Det er uden tvivl de indtil videre 73 sager, selskabet er involveret i i USA angående hormonpræparater til kvinder.

Her bliver Novo Nordisk beskyldt for at sælge en behandling, som giver brystkræft. Også flere andre medicinkoncerner er sagsøgt i lignende sager.

75 mio. kr. om året
»Hormonsagerne er uden tvivl det største sagskompleks for os, og vi bruger omkring 15 mio. dollars om året (i øjeblikket omkring 75 mio. kr., red.) på advokatomkostningerne i sagerne. Men vi regner også med at få en del eller alle pengene hjem igen,« siger Ole Ramsby.

Han hentyder til, at en del af sagerne vedrører en periode, hvor Novo Nordisks produkter blev solgt i USA af et selskab, som siden er blevet købt af amerikanske Pfizer.

Andre har både sagsøgt Pfizer og Novo Nordisk for hormonpræparaterne. Den første af sagerne er sat til et begynde i april næste år.

BRANCHENYT
Læs også