Smæk til LD's pensionskunder

investering LD må sandsynligvis afskrive sin aktiepost i det svenske mineselskab ScanMining, hvor den danske pensionsgigant er en af hovedaktionærerne. Sidste år var aktieposten 310 mio. kr. værd.

Danske pensionsopsparere står til at indkassere et større milliontab på pensionsgiganten LD's mislykkede investeringseventyr i et svensk mineselskab.

LD er en af hovedaktionærerne i svenske ScanMining, som er i overhængende fare for at gå konkurs.

Ifølge den senest offentliggjorte ejeroversigt fra ScanMining sidder LD på 13,3 pct. af aktierne. Det gør det danske pensionsselskab til næststørste aktionær.

Oversigten er fra årsskiftet, og ejerandelen betyder, at LD's aktiepost da var 225 mio. kr. værd. I april sidste år var aktieposten oppe at runde en værdi af ca. 310 mio. kr., mens det på mandag meget vel kan blive fastslået, at aktierne må afskrives, fordi selskabet går konkurs.

Opkøb eller konkurs
»Det ser ud som om, at vi bliver opkøbt eller går konkurs. Hvis ikke det lykkes med et opkøb, ender det med en konkurs. Det bliver fastlagt på mandag,« siger Per Olsson, IR-ansvarlig i ScanMining.

Alene i år har nedturen i det svenske mineselskab barberet godt 0,3 pct.point af det afkast, som LD har skabt til de danske pensionskunder.

Selv om LD's aktiepost var 310 mio. kr. værd for halvandet år siden, er det uklart, hvor stort et beløb de danske pensionsopsparere har skudt i det svenske selskab.

»Vores oprindelige investering var i størrelsesordenen knap 80 mio. kr., men siden har vi både købt og solgt. Der er ingen tvivl om, at det har været en dårlig investering, og det er da irriterende at tabe penge,« siger Jeppe Christiansen, direktør i LD.

Så sent som i april i år skød LD i forbindelse med en emission nye penge i ScanMining.

»Vi har fastholdt vores ejerandel i forbindelse med emissionen,« bekræfter Henrik Ekman, aktiechef i LD, som ikke ønsker at oplyse, om LD har nået at sælge ud af aktierne på det seneste.

ScanMining har taget noget af en rutschetur på OMX-børsen, hvor aktien er noteret.

I 2006 rundede kursen 28 svenske kr., mens aktien i begyndelsen af i år kostede 16 svenske kr. Nu er aktien suspenderet med en kurs på tre svenske kr. Det svarer til et tab på 80 pct. alene i år.

Investeringen i ScanMining har været et led i LD's bestræbelser på at opbygge en portefølje af mere risikobetonede mineral- og guldmineselskaber, som pensionsselskabet oplyser, at det har skudt i hvert fald en halv mia. kr. i. Det svarer til 3-4 pct. af de samlede aktieinvesteringer.

»Vi har en portefølje af guldaktier og har samlet en pæn gevinst på dem, også selv om vi sætter værdien af ScanMining til et rundt nul,« siger Jeppe Christiansen.


BRANCHENYT
Læs også