Topdanmark under pres

De danske aktier blev fredag presset af stemningen på de amerikanske markeder, og C20-indekset lukkede 1,1 pct. lavere i 494,85 efter en nedtur i den sene handel.


Forsikringskoncernen Topdanmark blev hårdt ramt og tabte 5,0 pct. til kurs 841 efter udtalelser om subprimeeksponering.

»Topdanmark har holdt kapitalmarkedsdag og meddelt, at selskabet er eksponeret i subprime-markedet, hvilket ikke blev vel modtaget af markedet,« siger aktiehandelschef Jørn Jakobsen fra Sydbank til RB-Børsen.

Bankerne i klemme
Nordea lukkede 1,7 pct. lavere i kurs 88. Danske Bank klarede sig en smule bedre og lukkede 0,3 pct. lavere i kurs 218,5. Sydbank faldt 0,9 pct. til kurs 228. Fredagens bekymringer havde udspring i en Deutsche Bank-analyse af amerikanske Merrill Lynch, som dykkede 8 pct.

SAS lukkede fredag 1,7 pct. lavere i kurs 87. Konkurrenten British Airways præsenterede fredag morgen halvårsregnskab og sænkede i den forbindelse helårsforventningerne til omsætningen på grund af svækkelsen af dollaren. Luftfartsselskabet fastholder dog forventningen om en driftsindtjening på 10 pct. British Airways tabte godt 4 pct. i fredagens første handel.

Tørlastrederiet D/S Norden lukkede fredag 6,7 pct. lavere i kurs 587.

»Det er de store ratefald i forward-tørlastkontrakterne til første kvartal af 2008 for Panamax-skibe, som rammer tørlastrederiernes aktier i øjeblikket,« udtalte senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til RB-Børsen i onsdags.

A.P. Møller - Mærsk, som lukkede 1,9 pct. lavere i kurs 68.700, satser på at øge sit engagement i den stenrige oliestat Bahrain. Datterselskabet APM Terminals driver allerede en havn i landet, men Maersk Olie & Gas satser nu også på at få foden inden for i kongedømmet.

DSV kørte lidt op
DSV lukkede fredag 0,2 pct. højere i kurs 131,5, efter at transportgiganten solgte sit hovedsæde i Brøndby til det norske selskab Northern Logistic Property for 395 mio. kr. Aktien åbnede svagt med et fald på 1,1 pct., men kom i løbet af dagen godt igen.

Novozymes B-aktie, som endte 0,7 pct. højere i kurs 566, kommer ind i varmen hos Standard & Poor's og vil fremover være at finde i S&P Europe 350, S&P Euro Plus and S&P Euro indeksene. Det sker fra mandag i næste uge. Novozymes-aktien erstatter det hollandske selskab Numico, der er under overtagelse af franske Groupe Danone.

Novo Nordisk lukkede 1,0 pct. højere i kurs 626. Jyske Bank anbefaler "akkumuler" af aktierne i Novo Nordisk og sætter kursmålet til 710. Det fremgår af en analyse efter medicinalkoncernens regnskabsmeddelelse for de første ni måneder af i år.

RB-Børsen

Læs også