Jobrapport med appeal

MARKEDER Handelen blev tovtrækkeri mellem jobtal fra USA og nervøsitet over kreditkrisen.

Takterne i de europæiske aktiemarkeder virkede på ingen måde lovende først på fredagen, da investorerne havde svært ved at komme sig oven på den kolde dukkert dagen forinden. Men pludselig smed amerikanerne en redningskrans ud til de underdrejede aktiemarkeder i form af overraskende stærke beskæftigelsestal, og selv om jobrapporten ikke rettede op på alle skaderne, så hjalp den børserne med at genvinde noget af deres konstitution.

Fart på jobskabelsen
I oktober blev der skabt 166.000 job uden for landbruget i USA, mens analytikerne i gennemsnit kun havde kalkuleret med en jobskabelse på 83.000, så den uventede store stigning overbeviste snart markedsdeltagerne om, at arbejdsmarkedet i USA fortsat er sundt og solidt. Udviklingen i beskæftigelsen bekræftede endvidere signalerne fra onsdagens amerikanske BNP-tal for 3. kvartal, der havde ridset konturerne op af en økonomisk vækst, som var noget større end først antaget.

Men jobskabelsen i oktober var ikke jævnt fordelt på sektorerne, for det var primært de private servicevirksomheder, der havde hyret nye medarbejdere, hvorimod det så anderledes dystert ud med jobskabelsen inden for byggeriet. Heller ikke fremstillingssektoren havde bidraget positivt til jobskabelsen, men det undrede ikke analytikerne, idet ISMindekset for fremstillingssektoren tidligere havde antydet, at sektoren måske var ved at finde ind i en mere adstadig rytme.

Lidt groft sagt kunne man sige, at fremgangen i jobskabelsen og BNPet vidnede om en amerikansk økonomi, der stadig kører derudad - kreditkrise eller ej, og blandt analytikerne var det en udbredt opfattelse, at tallene fjernede noget af presset på Federal Reserve for yderligere rentesænkninger.

Effekten ebbede ud
Jobrapportens beroligende effekt på aktiemarkederne varede ikke evigt, for efter en flot åbning på børserne i New York fredag eftermiddag gik der ikke lang tid, før investorerne atter var i gang med at reducere deres beholdninger af finansielle aktier. Umiddelbart antog kursfaldene ikke noget større omfang, men de positive tendenser ved åbningen på børsen i Wall Street og teknologimarkedet Nasdaq var ud på eftermiddagen konverteret til små fald i de ledende indeks.

Investorernes betænkeligheder var fortsat rettet mod Citigroup, og et af de store samtaleemner var forlydenderne om nedskrivninger i USA's største bank som følge af problemerne i det sekundære lånemarked.

Investeringsbanken Merrill Lynch gik heller ikke ram forbi af investorernes bekymringer under fredagens handel, selv om aktien har stået model til en solid afklapsning efter offentliggørelsen af nedskrivninger på knap otte mia. dollars i forbindelse med kreditkrisen.

Fredag var adskillige investorer nemlig kommet på den tanke, at den seneste regnskabsmeddelelse fra Merrill Lynch ikke havde fortalt hele historien om investeringsbankens engagement i det sekundære amerikanske lånemarked, hvilket pustede til nervøsiteten. Under de nuværende konditioner i aktiemarkederne skulle der ikke megen fantasi til at forstille sig aktiens retning, hvis Merrill Lynch hev flere nedskrivninger ud af ærmet, så investorerne valgte at tage sorgerne på forskud, hvilket sendte aktien ned.

British Airways gik fredag i luften med regnskabsmeddelelse for første halvdel af regnskabsåret 2007/08, men indholdet blev lidt af en skuffelse, idet luftfartsselskabet kun lige formåede at leve op til forventningerne i markedet. Problemet var blandt andet de høje oliepriser, og så er den svækkede amerikanske dollar også begyndt at irritere hos British Airways. Det betød, at helårsprognosen for omsætningen i det britiske luftfartsselskab blev trimmet i nedadgående retning, og det brød investorerne sig ikke om, så sidst på eftermiddagen lå aktien til et fald på 2 pct.

Den skandinaviske luftfartskoncern SAS ventes at fremlægge kvartalsregnskab i næste uge, så for selskabs skyld kunne aktien lige så godt få ørerne i maskinen sammen med sin britiske kollega. Nu har SAS som bekendt flere problemer at slås med, så investorerne skulle ikke lokkes i større stil, før de begyndte at hamre til aktien.

En umulig opgave
At ruske liv i den amerikanske valuta virker efterhånden som en umulig opgave, og det lykkedes da heller ikke for den ellers så stærke jobrapport fra USA at få skubbet dollaren opad. En solid jobskabelse kombineret med en pæn vækst i USA's BNP kan måske afholde centralbanken i Washington fra at lempe mere på renterne, men den udsigt var ikke nok til at dæmme op for svækkelsen. Fokuseringen på kreditkrisen og dens ødelæggende effekt fik blot investorerne til at handle dollaren endnu længere ned.

Læs også