Renten i fokus

I sidste uge var der pengepolitiske møder i Stockholm, Tokyo, Oslo og Washington, så aktieinvestorerne havde mere end rigeligt at se til, når de skulle holde sig ajour med strømningerne i de pågældende landes økonomier.

Det fælles fodslag i møderne var deres pengepolitiske indhold, for mens svenskerne og nordmændene har lagt i kakkelovnen til mindst en ny rentestigning, virker japanerne mere tilbageholdne, og i USA er det måske slut med pengepolitiske lempelser.

Hos den svenske centralbank var der ingen, som rystede på hænderne i skyggen af kreditkrisen og den seneste uro i de finansielle markeder, for tirsdag besluttede Stefan Ingves og Co. at hæve den ledende rente i Sverige med et kvart point. Endvidere lod Riksbanken skinne igennem, at man fortsat var mere bekymret for prisstabiliteten end risikoen for aftagende vækst som følge af svaghedstegnene i en række udenlandske økonomier.

Prioriteringen af inflationen kunne tyde på, at svensk økonomi indtil videre ikke er ramt i bemærkelsesværdig grad af uroen i finansmarkederne og effekterne af kreditkrisen, hvilket efter flere analytikeres opfattelse sendte et stærkt signal.

Nu er der heller ikke noget, som peger på, at de svenske forbrugere har mistet hverken lysten eller evnen til at bruge penge, for i september steg detailsalget i Sverige med 9,9 pct. på årsbasis, hvilket var betydeligt mere end ventet.

Af samme positive skuffe kunne Norges Bank en dag senere melde om en økonomisk vækst, der lå over prognoserne, men renten blev der ikke pillet ved i denne omgang. Mødet var dog ikke uden overraskelsesmomenter for aktieinvestorerne, da centralbanken i Oslo for første gang i et par år omtale muligheden for en rentenedsættelse.

De fleste synes imidlertid enige om, at der kommer endnu en rentestigning i Norge i begyndelsen af næste år, men så er det måske slut. For taber den globale økonomi pusten, mens den norske kroner stadig er stærk, og inflationen aftager i styrke, ville Norges Bank ikke udelukke, at en pengepolitisk lempelse kunne være på sin plads.

Rentemødet i Bank of Japan gav ikke anledning til grublerier, idet renten forblev uændret på 0,5 pct. I forbindelse med det pengepolitiske møde valgte Bank of Japan at nedjustere sine forventninger til den økonomiske vækst samt inflationen og lod desuden forstå, at usikkerheden om omfanget af den økonomiske aktivitet er øget efter kreditkrisen.

Mens såvel Riksbanken i Stockholm som Norges Bank i Oslo har lagt op til kommende renteforhøjelser, havde analytikerne sværere ved at se en stramning, når det gjaldt japanerne. Der er stadig damp på kedlerne i Japan, men i lyset af meldingerne fra centralbanken i Tokyo gættede flere aktører på, at den ellers ventede rentestigning i Japan ikke kommer foreløbig.

Størst opmærksomhed fik FOMC-mødet i Washington, og som ventet besluttede Federal Reserve at file et kvart point af deres vigtigste sats onsdag aften. Men efterfølgende fik investorerne et vink med vognstangen om, at de ikke skulle regne med nye rentenedsættelser pr. automatik, hvilket gav stof til eftertanke og irritation i aktiemarkederne.

Ifølge den amerikanske centralbank er risikoen for stigende inflation og risikoen for faldende økonomisk vækst lige store, og det kan betyde, at udviklingen i de kommende nøgletal fra USA bliver udslagsgivende for Federal Reserves manøvre på rentefronten. De fleste af analytikerne hælder dog fortsat mod lavere renter i USA.

Læs også