Fokus på forventningerne

Regnskab Dagens kvartalsregnskab vil vise, om Vestas øger dampen på kedlerne i 2008. Siden halvårstallene er kursen steget mere end 60 pct.

Når Vestas-topchef Ditlev Engel i dag præsenterer resultatet for årets tredje kvartal, skal der givetvis en skelsættende nedjustering på niveau med dukkerten i 2005 til, hvis tallene på nogen måde skal vække opsigt.

I stedet vil finansmarkedet og investorernes opmærksomhed være rettet mod vindmøllegigantens forventninger til 2008 og de ord, som Ditlev Engel knytter til prognosen for næste år.

På forhånd er forventningerne høje, fordi Vestas har løftet sløret for en lang stribe 2008-ordrer.

»Frem til udgangen af september har Vestas offentliggjort 55 pct. flere ordrer til 2008 i forhold til situationen på samme tid sidste år, og det indikerer høj vækst, selv om momentum i ordreindgangen synes at være aftaget væsentligt,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, forud for kvartalsregnskabet.

Rødglødende marked
Som tidligere peges der på, at forventningerne i 2008 i høj grad hænger sammen med, om underleverandørerne formår at følge med det rødglødende vindmøllemarked.

Ditlev Engel har i løbet af 2007 flere gange peget på, at vindmøllegiganten i bund og grund vil være i stand til at producere flere møller, hvis blot underleverandørerne kunne følge med.

Umiddelbart skønner Jacob Pedersen, at Vestas ikke vil få problemer med at skaffe komponenter. I hvert fald er hans forventning, at Vestas vil komme ud af 2008 med en overskudsgrad på 12 pct., hvilket er i den høje ende af Vestas-forventningerne, idet Ditlev Engel indtil videre har peget på, at målet er et overskud før renter og skat på 10-12 kr. for hver 100 kr. omsat.

Jyske Bank sætter overliggeren en smule lavere og nøjes med at understrege, at forventningen er, at Vestas-ledelsen holder fast i de tidligere udmeldte 2008-forventninger.

Samme meldinger gør sig gældende, når det gælder 2007-resultatet.

Bedre end ventet
Allerede i forbindelse med fremlæggelsen af halvårsregnskabet i august blev der spekuleret i en opjustering af resultatet for indeværende år.

Dengang pegede flere analytikere på, at opjusteringen ville være dagsordenen i forbindelse med tredje kvartals regnskab. Men det tror Jyske Bank ikke længere på.

»Givet den fortsat faldende dollarkurs og den usikre komponentsituation, ligger en opjustering ikke i kortene efter vores vurdering,« skriver analytiker Christian Nagstrup i en kommentar forud for regnskabsfremlæggelsen.

Heller ikke Sydbank venter, at dagens regnskab vil byde på en opjustering af 2007-resultatet. Men skal man dømme ud fra udviklingen i Vestas-kursen siden fremlæggelsen af halvårsregnskabet, tror markedet til gengæld på, at 2007 ender bedre end hidtil meldt ud.

Dengang kostede en Vestas-aktie 340,50 kr. I går viste prisskiltet 452 kr., efter at Vestas for to uger siden toppede i årsrekorden 464 kr.

BRANCHENYT
Læs også