Bekymringerne nagede

MARKEDER Flere bankaktier led under nervøsiteten for ny uro i skyggen af kreditkrisen.

Bedst som investorerne med møje og besvær havde fået genopbygget noget af tilliden til den finansielle sektor oven på uroen i sensommeren, blev det meste sat over styr som følge af problemerne i USA's største bank, Citigroup.

Allerede i sidste uge fik aktieinvestorerne en forsmag på de nye trængsler, da luften svirrede med forlydender om store tab i Citigroup, og mandag havde aktørerne så fået sat tal på nedskrivningerne. I det forgangne kvartal havde Citigroup foretaget nedskrivninger på sine engagementer i den tvivlsomme del af det amerikanske lånemarked med hele 6,5 mia. dollars, men det var bare ikke nok.

Mandag erfarede investorerne, at det kan blive nødvendigt med yderligere nedskrivninger for intet mindre end 11 mia. dollars grundet tab i det sekundære lånemarked. Som en direkte konsekvens af de voldsomme nedskrivninger forlod Charles Prince søndag sit job som øverste chef i Citigroup, så investorerne var ikke i tvivl om, at problemerne havde et alvorligt omfang.

Betænkelige miner
Postyret omkring Citigroups store nedskrivninger fik investorerne til med betænkelige miner at revurdere deres syn på de banker og finanshuse, som er eksponeret i det sekundære amerikanske lånemarked, hvilket udløste en lind strøm af salgsordrer på bankaktier. Det var imidlertid ikke kun bankaktierne, som fik en ublid medfart, idet frygten for en ny omgang uro i kølvandet på kreditkrisen lagde en naturlig dæmper på købelysten og derved gjorde mandagen sur på en række aktiebørser.

Den britiske supermarkedskæde Sainsbury mærkede indirekte kreditkrisen på sine egne aktier, da investorerne solgte ud af deres beholdninger, fordi den Qatar-baserede investeringsfond Delta Two har droppet sit bud. Oprindeligt havde Delta Two budt godt 10 mia. pund for den britiske supermarkedskæde, men øgede finansieringsomkostninger på grund af kreditkrisen betød, at købstilbuddet trækkes tilbage, hvorefter aktien mistede en del af sin appeal. Mandag eftermiddagen var kursen på Sainsbury faldet godt 20 pct.

Omvendt evnede Siemens at ryste sig fri af de negative vibrationer, og ud på eftermiddagen kunne den tyske elektronikgigant bryste sig af den største procentvise fremgang på børsen i Frankfurt. Sidst på ugen ventes Siemens at fremlægge sin meddelelse for 4. kvartal af regnskabsåret 2006/07, og i den forbindelse har investorerne sat næsen op efter meldinger fra ledelsen vedrørende justeringer i medarbejderstaben, der skal gøre koncernen mere strømlinet.

Kursfald kunne ikke undgås
Det syntes næsten uundgåeligt, at det amerikanske aktiemarked skulle en tur nedad ved åbningen mandag, og som ventet gik gassen hurtigt af de ledende indeks, da investorerne tog fat på at reducere deres porteføljer i skyggen af kreditkrisen.

I sidste uge var det chefen for investeringsbanken Merrill Lynch, Stan O'Neal, der havde forladt sin post, og i weekenden var det så Charles Prince, der måtte forlade Citigroup, fordi banken havde brændt nallerne i det sekundære lånemarked. De to topchefers sortie understregede alvoren bag nedskrivningerne, og samtidig kunne investorerne se, at ikke alle banker havde fået ryddet skeletterne ud af skabet i 3. kvartal - en kendsgerning, der bestemt ikke virkede befordrende for købelysten.

Den japanske yen formåede at udnytte investorernes nervøsitet over effekterne af kreditkrisen, da et markant fald i aktørernes risikovillighed fik dem til at lukke deres såkaldte carry trade-forretninger. Det betød afslutningen på en række låneengagementer i japansk valuta, og i den forbindelse skulle investorerne ud og købe yen til brug ved indfrielsen, hvilket skabte en solid efterspørgsel efter den japanske valuta.

Men yennen fik også støtte fra chefen for Bank of Japan, Toshihiko Fukui, der mandag udtalte sig om behovet for pengepolitiske stramninger, når tiden er moden. Investorerne tolkede udtalelserne som et vink om kommende rentestigninger i Japan, når der falder lidt mere ro over tingene, og den udsigt bevirkede, at kursen på yen mandag ved 16-tiden var steget til 4,5090 kr. mod 4,4800 kr. forud for weekenden.

Trods de udtalte bekymringer over helbredstilstanden hos en række amerikanske banker blev der plads til en lille styrkelse af dollaren over for de europæiske valutaer. Ud over lidt teknik og korrektioner mente handlerne, at styrkelsen skulle ses på baggrund af den politiske udvikling i Pakistan, der har øget visse investorers behov for flugtvalutaer. Mandag ved 16-tiden var kursen på dollars steget til 514,90 kr. mod 513,50 kr. fredag aften.

Interessen for de traditionelle flugtvalutaer fornægtede sig ikke, og således lå også schweizerfrancen styrket mandag.

BRANCHENYT
Læs også